Tungt värre för Inter – men Zlatan & Co behöver inte skämmas

SPORTBLADET

MANCHESTER. José Mourinho stod med händerna i byxfickorna vid sidlinjen, hans Inter låg under med 2–0, minuterna tickade i väg och Manchester Uniteds fans började sjunga ”You’re not special anymore”.

Samtidigt sköt Zlatan ett skott som landade i norra Bolton.

Det var inte nåt speciellt lyckat ögonblick för de speciellt begåvade.

Men speglade det matchen?

Var 2–0 till United den bekväma stroll-in-the-park till kvartsfinal som man kan luras tro?

Nej, jag tycker inte det.

Var med hela tiden

Det blev en kväll för gammelrävar (Sir Alex, Ryan Giggs och Paul Scholes), slitvargar (Wayne Rooney) och parhästar (Nemanja Vidic och Rio Ferdinand), men det fanns ingen anledning att håna varken José Mourinho eller Zlatan Ibrahimovic.

Inter var med i bilden hela tiden. Inter åkte på två dråpslag – Vidics 1–0-nick i fjärde minuten och Ronaldos 2–0-nick i den 49:e – men Inter stod upp, drog ner listigt ner tempot, hade en gigant i Cambiasso på mitten, ryckte sönder, spelade upp allting via Zlatan...och skapade chanser.

Zlatans nick i ribban efter en halvtimme var millimetrar från att göra den här matchen till nåt helt annat. Hans superpassning till Stankovic strax efteråt borde ha betytt kvittering till 1–1. Och inhopparen Adrianos stolpträff efter paus hade kunnat ge en dramatisk avslutning.

Lättnad över att få visa England

United, champions of England, Europe and the World, vann förstås rättvist. De brände också kanonlägen (O’Shea och Berbatov). Men det blev en jämnare match på Old Trafford än jag hade trott.

Zlatan – vi kommer ju inte undan en specialsyn av honom – hade stunder av briljans i första halvlek och måste ha gjort sin bästa match på engelsk mark. Han hade några fruktansvärda snedträffar efter paus och fick heller aldrig den där halvmetern han behöver mot såna som Vidic och Ferdinand, men som helhet ger jag honom klart godkänt.

Jag trodde han skulle vara lite småsur efteråt, men han stannade framför mig i den mixade zonen och var hur trevlig som helst. Han måste alltså ha känt en slags lättnad över att ha fått visa England att han kan spela fotboll.

”Bästa jag sett av honom”

Det tycktes han nämligen ha gjort, enligt min lilla enkät i pressrummet efteråt.

– Han var bra, Inter skakade United, sa Steven Howard på The Sun.

– Han hade 15 minuter i första som var strålande. Men han skjuter för illa, sa Henry Winter på Daily Telegraph.

– Han var bra i första halvlek, det bästa jag sett av honom, sa Phil McNulty på BBC.

– Han kan ju spela, nu såg jag det, sa Martin Lipton på Daily Mirror.

– Han var helt okej, sa Neil Custis på The Sun.

– Han är ett stort enigma. Om han är bäst i Italien...vad säger det om Italien, undrade Matt Dickinson på The Times.

Italien borta från CL

Det där sista lät ju lite surt, och min vän Giancarlo på Gazetta dello Sport muttrade nåt elakt om ”usel koordination”, men smaken är som baken.

Det är bye-bye Zlatan, bye-bye Mourinho och bye-bye Italien i Champions League, men Inter behöver inte skämmas för sin insats på Old Trafford.