Nya rekord av Schumacher

Seger i Japans Grand Prix - och på pallen under årets alla tävlingar

SPORTBLADET

Formel 1-VM är slut med ytterligare en seger till Michael Schumacher.

En succésäsong för den 33-årige tysken, som presterat det största som någonsin hänt inom motorsporten.

Michael Scumacher på väg in i första kurvan före stallkamraten Rubens Barrichello. Samma ställning var det sedan i mål också.
Foto: AP
Michael Scumacher på väg in i första kurvan före stallkamraten Rubens Barrichello. Samma ställning var det sedan i mål också.

När säsongen avslutades i Japans Grand Prix i dag kunde han addera ytterligare ett rekord, han har under säsongen inte missat prispallen vid något tillfälle. En unik prestation och en unik säsong.

- Det är sant och det är kanske inte nödvändigt att säga mer. Resultaten talar för sig själv. Alla lopp i mål och alla lopp på prispallen, sa en klart rörd Michael Schumacher som delade med sig av berömmet till Ferraris tekniker och tekniska samarbetspartners.

Michael Schumacher har inte brutit en tävling på 22 löp. Han har i år tagit sin femte VM-titel och tangerar Juan-Manuel Fangios rekord.

Fler VM-poäng totalt under karriären och under en säsong än någon annan genom tiderna, lett flest antal varv, flest segrar totalt under karriären under en säsong, flest snabbaste varv, mest intjänade pengar etc.

Bara ett enda rekord verkar ouppnåeligt flest antal pole position där Schumacher idag har 50 och Ayrton Senna 65.

Michael Schumacher på pole position i Japans Grand Prix, kanonstart och drog direkt upp i en överlägsen ledning och i ensamt majestät körde han hem sin elfte seger i år. Ingen förare har någonsin tagit så många segrar under en säsong.

Nionde dubbelsegern för Ferrari

- Det är viktigt att få en bra start, vilket vi hade planerat och var vårt mål här i Japan för att sen göra det svårt för de andra att komma förbi, säger Schumacher som tog sin femte seger i Japans GP.

Medan Michael Schumacher flydde bort i ledningen låg stallkompisen Rubens Barrichello lika trygg på andra platsen. Nionde dubbelsegern i år för Ferrari.

- Det är fantastiskt att få vara en del av den här familjen, menade Rubens Barrichello.

Trea unge finländaren Kimi Räikkönnen före J-P Montoya och under stort jubel, femma, hemmaföraren och årets F 1-debutant Takasuma Sato, som tog sina första VM-poäng.

- Det här är en speciell dag för oss, men också för japansk motorsport genom Satos femte plats, säger Michael Schumacher, som nu tar vinterledigt och bl a traditionellt planerat in en dryg månad över jul och nyår i sitt hus i norska Trysil.

En rad förare försvann bort ur Japans Grand Prix. Ralf Schumacher som låg trea loppet igenom, bröt fem varv från mål med motorhaveri. David Coulthard som gick ut som trea försvann redan efter sex varv. Alan McNish, som kraschade svårt under lördagen körde söndagens uppvärmning, men tilläts av medicinska skäl inte att starta.

Formel 1-VM tar vinteruppehåll, när säsongen startar igen i Melbourne den 9 mars sker det med nya regler som skall göra Formel 1 mer spännande, men också planeras en rad åtgärder som skall sänka sportens budget med en halv miljard kronor. Hur de nya reglerna ser ut beslutas den 28 oktober.

Sven Berggren