Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Mästaren har pole

Tysken var snabbast i USA, Alonso inte bättre än nia

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

F1 USAs GP Kval

Se höjdpunkter

Sebastian Vettel har dominerat i USA.

Och han har pole position.

Nu kan han vinna sin tredje VM-titel i sitt 100:e GP-lopp.

VM-ledaren har pole position   VM-ledaren har pole position

När USAs GP startar i morgon satsar Red Bull på att vinna konstruktörsmästerskapet. Förutsättningarna är goda eftersom Sebastian Vettel var snabbast under alla tre träningar och även tog pole position.

- Jag är otroligt nöjd med det resultatet, vi klev ur sängen med rätt fot redan i går och det första passet var riktigt bra. Det var otroligt halt i början, men så är det när banan är ny och asfalten lika så. Det tar ett tag innan man kommer in i det och faktum är att det var rätt kul att glida omkring. Vi såg sedan hur varvtiderna förbättrades. Även om det andra passet inte var helt perfekt och jag tvingades titta på i 45 minuter medan killarna löste ett problem med bilen så kändes det bra, säger Sebastian Vettel på presskonferensen.

- Jag gjorde dessutom ett bra kval, även om jag hade hoppats att jag skulle ha lite mer marginal ner till Lewis.

Hamilton snabbast i sektor ett

McLarens Lewis Hamilton var tvåa i kvalet och bara en tiondel bakom tysken.

- Jag tänker inte köra in i Sebastian och förstöra hans lopp, säger Hamilton.

- Men samtidigt så kommer jag att göra mitt bästa. Jag vill också vinna loppet.

Hamilton var snabbast i den första sektorn under kvalet, men Vettel som var tvåa i den första sektorn sedan var snabbast i de två avslutande delarna av banan.

- Jag tycker att jag tappade lite i både den första och den sista sektorn, men det är ändå okej. Vi startar långt fram med båda bilarna och det är riktigt viktigt.

Mark Webber kvalade in som trea och för Sebastian Vettel handlar loppet inte bara om konstruktörstiteln, faktum är att de två senaste årens mästare tar sin tredje VM-titel redan i USA om han vinner loppet och Ferraris VM-tvåa, Fernando Alonso, inte är bättre än femma.

Alonso långt efter

Spanjoren hade ett tungt kval  (+1,643) och kunde inte alls utmana Vettel om pole position. Han fick även stryk av sin stallkompis Felipe Massa och var nia i kvalet, men eftersom Romain Grosjean, Lotus, bytt växellåda startar Alonso från position åtta.

- Det är ingenting jag funderar över. Vi får se efteråt hur det går, vi såg ju i går eftermiddag hur snabbt någonting kan hända och så är förutsättningarna förändrade igen.  Vår strategi är att borra ner huvudet, koncentrera oss på vårt jobb och göra vårt bästa, säger Sebastian Vettel.

-  Vi har möjligheten att vinna konstruktörsmästerskapet i morgon och det är mitt och Marks stora mål.

Loppet startar kl 20.00 i morgon kväll.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet