Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Hamilton vann i USA

Sebastian Vettel var tvåa och Fernando Alonso trea - nu avgörs titelkampen nästa vecka

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Dramat från F1-loppet i USA

Se höjdpunkter

Red Bull är världsmästare.

I märkes-VM.

Men Lewis Hamilton vann loppet och kampen om förartiteln lever vidare.

Lewis Hamilton vann i USA 2007 och gjorde samma sak när serien nu kom tillbaka.   Lewis Hamilton vann i USA 2007 och gjorde samma sak när serien nu kom tillbaka. Foto: AFP

Redan inför F1-loppet i Austin, Texas valde Ferrari att göra en taktisk förändring, man gick till FIA för att höra hur man skulle göra för att bryta förseglingen till Felipe Massas växellåda på ett korrekt sätt så att han skulle straffas och flyttas tillbaka fem placeringar.

- Det är inget att hymla om. Alla stall som hade varit i vår situation hade gjort samma sak, säger Ferraris stallchef Stefano Domenicali till RTL.

Det gjorde att Felipe Massa startade från ruta elva, men VM-tvåan Fernando Alonso flyttades fram från plats åtta till plats sju i starten och förbättrade sina chanser. Han fick starta från den mindre smutsiga sidan och redan i starten tog Ferrariföraren tre placeringar.

När sedan Red Bulls Mark Webber bröt efter det att en generator gått sönder var Alonso trea  och den och den placeringen höll han in i mål.

- Vi åkte hit med målsättningen att överleva loppet och se till att VM-lever i Brasilien nästa vecka, och det lyckades vi med, säger Ferraris stallchef.

Vettel hade ledningen

VM-ledaren Sebastian Vettel, hade pole position med sin Red Bull. Han tog också ledningen, men uppvaktades av McLarens Lewis Hamilton. Efter lite mer än 40 körda varv hade tysken stora problem att hålla farten eftersom han hela tiden skulle varva bilar och Hamilton kom allt närmare.

På det 42:a varvet körde Hamilton om honom och britten kunde sedan vinna loppet.

- Det är lite synd att det inte räckte till seger, men jag hade stora problem med omkörningarna i den första sektorn och där tappade jag tid. Han öppnade på sin bakvinge och jag hade ingen chans, säger Sebastian Vettel på presskonferensen.

- Där försvann segern. Jag försökte att hänga på, men vi var ungefär lika snabba och det var synd att det inte räckte. Samtidigt är jag glad över andraplatsen eftersom jag utökade ledningen i mästerskapet och vi kunde också vinna konstruktörsmästerskapet.

VM avgörs om en vecka

Nu har Sebastian Vettel 13 poäng ner till VM-tvåan Fernando Alonso inför finalen som avgörs i Brasilien om en vecka. Det betyder att om Vettel är bland de fyra bästa i mål så vinner han sin tredje titel.

- Bilen känns bra, det har den gjort hela helgen och jag ser verkligen fram emot finalen, säger Vettel som körde sitt första lopp förra gången F1 avgjordes i USA:

Det var 2007.

I dag körde han sitt 100:e lopp och om en vecka kan han vinna sin tredje VM-titel.

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

F1 Blomqvist och Elgh sammanftar USAs GP

clip description

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

F1 Intervju med Michaels

clip description

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

F1 Intervju med Horner

clip description

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet