Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

McLaren imponerar - det bäddar för Vettel

Tysken har goda chanser att ta sin tredje VM-titel när VM-tvåan Alonso startar från plats sju

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

F1 Brasiliens GP Kval

Se höjdpunkter

McLaren har två bilar i topp.

Det ger Sebastian Vettel ett perfekt utgångsläge att vinna sin tredje VM-titel.

– Det finns tillräckligt många exempel på att man kan vinna från plats fyra och det är vårt mål, säger VM-ledaren.

Men han behöver inte vinna morgondagens F1-final för att ta sin tredje VM-titel i rad. Han har bara en konkurrent som kan besegra honom och det är Ferraris Fernando Alonso som startar från ruta sju tre placeringar bakom Vettel.

– Visst är jag lite irriterad över att jag inte startar längre fram, men det var inget dåligt kval, säger Sebastian Vettel till tysktalande journalister efter kvalet.

– Vi visste att det skulle vara extremt jämnt och det var lite halt i första delen av kvalet. I Q2 gick det riktigt bra, jag var snabbast och då hoppas man naturligtvis. I Q3 gjorde jag en miss på mitt första varv och på det andra var jag lite för försiktig och jag fick inte ut max.

McLaren  etta och tvåa

I första startled står McLaren, Lewis Hamilton tog sin sjunde pole position för säsongen och har nu chansen att avsluta sin karriär hos McLaren med en seger. Intill honom startar stallkollegan Jenson Button som bara var fem hundradelar efter i kvalet. För britterna är det viktigt att köra in så många poäng som möjligt i loppet eftersom de har chansen att gå om Ferrari och avsluta säsongen som tvåa i konstruktörsmästerskapet. Det är en placering som skulle ge dem ett viktigt ekonomiskt tillskott.

– Det kommer att bli ett riktigt roligt lopp. Vi är i en enormt bra form just nu, säger McLarens Martin Whitmarsh till motorsportmagazin.

– Vi vill absolut ta så många poäng som möjligt för att avancera i märkes-VM.

Alonso startar som sjua

För Ferrari var det däremot ett tufft kval. Felipe Massa var den av stallets förare som kvalade in bäst till finalen. I det torra vädret körde han in som femma medan hans kollega, VM-tvåan Fernando Alonso, bara var åtta.  Alonso startar dock från ruta sju eftersom Pastor Maldonado för tredje gången den här säsongen missade att väga sin bil under Q2 straffas han och flyttas tillbaka tio placeringar.

– Jag var sjua i Abu Dhabi, nia i USA och därför är det ingen överraskning att jag bara är åtta här, säger Fernando Alonso.

– Detta är pressande för oss, för om McLaren behåller sina placeringar in i mål så förlorar vi dessutom andraplatsen i VM så vi har två fronter som vi måste attackera på.

Det gör att han hoppas på regn, precis det som väderprognoserna talar om.

– Vi behöver extraordinära omständigheter för att lyckas vinna. Antingen förhållandena på banan eller tekniska problem, säger den tvåfaldige mästaren från Spanien som måste ta in mer än 13 poäng för att vinna sin tredje VM-titel.

Finalen i Brasilien startar kl 17.00 i morgon.

 

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

F1 Brasiliens GP Kval PK

clip description

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet