Nytt guld för Gustafsson

Säkrade SM-titeln när
en deltävling återstår

Niklas Gustafsson säkrade guldet i SM1-klassen i Tibro.
Foto: Johansson MPE
Niklas Gustafsson säkrade guldet i SM1-klassen i Tibro.
SPORTBLADET

Niklas Gustafsson är regerande mästare i SM1-klassen i enduro. Han har haft en tuff fajt med Anders Eriksson hela säsongen, men på Erikssons hemmabana i Tibro kunde Gustafsson avgöra.

Under SM-tävlingen i Enköping där man tävlade under två dagar, råkade sjufaldige endurovärldsmästaren Anders Eriksson ut för ett motorhaveri och tvingades bryta. Dagen därpå var han tillbaka på lagad cykel och vann.

Eriksson gick ut hårt

Men den där nollan gjorde ändå att Yamahaföraren halkade nedåt i tabellen. När det sedan var dags för nytt SM-race på Erikssons hemmabana i Tibro den gågna helgen, behövde Eriksson satsa allt för att komma i kapp.

Tävlingen utvecklade sig till ett drama mellan Anders Eriksson och SM-ledaren Niklas Gustafsson. De turades om att vara snabbast på de olika proven under det första varvet, men sedan gjorde Eriksson ett par kostbara vurpor.

– Anders åkte jättebra i början, han spöade till och med Joakim Ljunggren på några prov. Men på andra varvet började jag att ta in. När Anders tog i lite för mycket vurpade han, sedan tappade han greppet medan jag började köra bättre och bättre, förklarar Niklas Gustafsson för Sportbladet.

Hondaföraren kunde rulla i mål som segrare, en minut och fem sekunder före Anders Eriksson. Det räckte också för att ta hem SM-guldet i klassen trots att en SM-tävling återstår.

– Jag hade bra flyt och det är enormt roligt att slå Anders på hans hemmabana. Det räckte ju att jag var två placeringar före Fredrik Georgsson så skulle guldet vara klart. Det är otroligt skönt, säger Gustafsson.

Du vann förra året också, vad är skillnaden i år?

– Jag är stabilare och kan köra med högre intensitet. Jag har också fått mer erfarenhet. Nu slår jag av när det blir problem och slipper de där tokvurporna. Sedan kan jag göra fort där det går bra i stället. Tidsmässigt har jag också kommit närmare Joakim Ljunggren.

Har det betytt något att du har fått möta Anders Eriksson som tidigare tävlat i SM2-klassen?

– Ja, det har sporrat mig att höja farten. Men Anders har också förbättrat sig. Även om Anders fick bryta i Enköping och Marcus Olsen har skadat sig så har jag rent åkmässigt varit lite före de andra i år.

FAKTA

Ställningen i SM1

En deltävling återstår, den körs i Vimmerby den 18 september.

1) Niklas Gustafsson, Göta MS, Honda, 140 poäng

2) Fredrik Georgsson, Tibro MK, KTM, 113 poäng

3) Anders Eriksson, Tibro MK, Yamaha, 109 poäng

4) Pär Olsson, Kils MK, Yamaha, 88 poäng

5) Marcus Olsen, AMF Södertälje, Kawasaki, 85 poäng

6) Carl-Johan Bjerkert, VImmerby MS, Honda, 81 poäng

7) Patrik Ståhl, Göta MS, Husqvarna, 79 poäng

8) Anders NIlsson, AMF Södertälje, Yamaha, 71 poäng

9) Anton Nordh, FMCK Skövde, KTM, 67 poäng

10) Viktor Karlsson, MA Lerum, Honda, 61 poäng