Aftonbladet
Dagens namn: Gerda, Gerd
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet / Motor / MC

Mästarens triumf i premiären

”Ett av de bästa loppen någonsin”

Foto: TT

Mästaren gjorde det igen.

Jorge Lorenzo vann premiären.

– Detta var ett av de tre bästa loppen som jag någonsin har kört, säger han.

Trots att han saknade den bästa toppfarten var det Jorge Lorenzo som var bäst näs motoGPsäsongen inleddes i Qatar. Han hade pole position efter ett kval där de första tolv förare låg inom en sekund och han tog också ledningen, men redan på det andra varvet gick Ducatis förare Andrea  Iannone och Andrea Dovizioso förbi honom på start/mål rakan tack  vare sin höga toppfart. Iannone föll sedan på det sjätte varvet och tre varv senare kunde Lorenzo köra om Dovizioso och den ledningen behöll den regerande mästaren ända in i mål.

– Det var viktigt att välja rätt bakdäck, även om jag inte hade någon perfekt känsla, säger Yamahas Lorenzo som valde den mjukare gummiblandningen.

- Uppvärmningen var inte perfekt och efter det bestämde jag mig för den mjukare gummiblandningen. Jag kunde köra på 1.54,9 och det är imponerande. Målet var en pallplats, segern var naturligtvis perfekt.

Rossi utanför

Lorenzo vann VM-titeln i fjolårets sista lopp, men i år är målsättningen att vara med i kampen redan från början.

– Det är otroligt viktigt att jag fick inleda säsongen med en pallplats. De senaste två åren har jag verkligen startat dåligt. Nu har jag bra självförtroende och jag kan också vara lite lugnare eftersom jag redan har ett poängövertag, säger 28-åringen enligt motorsportmagazin.

Dovizioso var tvåa i mål och den dubble mästaren Marc Marquez, Honda, trea. 

– Jag visste att han skulle ta mig på rakan även om jag hade kört om honom i den sista kurvan. Plats två hade varit max i dag, jag hade ingen chans mot Lorenzo, säger Marquez.

– Jag är nöjd med resultatet och det är 16 viktiga poäng i kampen om mästartiteln. Nu kommer det ett par banor där vi bär vara ännu starkare.

Den flerfaldige mästaren Valentino Rossi, som nyligen förlängt sitt kontrakt med Yamaha, slutade fyra.

– Jag hängde på, men hade aldrig farten att kunna attackera, säger Rossi enligt motorsport magazin.

– Jag var där, men det var aldrig en riktig fajt, det var ingen sektor, ingen del på bana, inte ens en kurva som jag var bättre än killarna framför mig. Jag hade inte mer i dag, så enkelt var det. Det var inget taktiskt fel, jag var inte tillräckligt snabb. Vi är snabba och vi kan konurrera, men vi behöver lite mer. Så är det.

Han var ganska nöjd trots den missade pallplatsen.

- Det var synd att vi missade pallen, men det var ett bra race och en bra start på säsongen. Jag är hellre fyra, två sekunder från segern än tvåa, tio sekunder efter segraren, säger Valentino Rossi.

Nästa deltävling avgörs i Argentina den första helgen i april.

Jorge Lorenzo Valentino Rossi Marc Márquez
SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Om Aftonbladet