Chocken: Spanien utslaget ur OS

Storfavoriten föll mot Honduras

Jerry Bengtson nickar in 1–0 för Honduras.
Jerry Bengtson nickar in 1–0 för Honduras.
SPORTBLADET

Praktfiaskot är ett faktum.

Favorittippade Spanien är utslaget ur OS-fotbollen efter förlust mot Honduras (0–1).

– Jag är säker på att om vi utnyttjat chanserna i de här två matcherna hade vi tagit medalj, säger spanske förbundskaptenen Luis Milla.

Spanien är regerande världsmästare, regerande Europamästare, regerande U21-mästare – och blev tidigare den här månaden U19-mästare.

Tiki-takan har utan tvekan dominerat världsfotbollen de senaste åren.

När förbundskaptenen Luis Milla presenterade en stjärnspäckad trupp till OS i London – med stjärnor som David De Gea, Juan Mata, Jordi Alba, Javi Martínez och Iker Muniaín – trodde många att det skulle bli en ny triumf.

Men OS blev inte någon spansk karneval.

Det började med fiaskot i premiären mot Japan (0–1).

På söndagen var Spanien tvingat att ta minst en poäng mot Honduras.

Så blev det inte.

Bengtson målskytt

Jerry Bengtson, spelaren som gjorde två mål i premiären och som ratats av AIK och Örebro SK, nickade in 1–0 för Honduras i första halvlek.

I andra halvlek dominerade Spanien stort på St James' Park, men José Mendoza i Honduras mål storspelade. Och när inte han stod i vägen hade spanjorerna marginalerna emot sig. De träffade virket tre gånger, bland annat när inhopparen Rodrigo nickade i ribban med mindre än tio minuter kvar.

– Som ni förstår är alla besvikna, säger Luis Milla på presskonferensen efteråt.

Spanien blev ”rånat” på en solklar straffspark i slutskedet när Rodrigo gjordes ned bakifrån. Spanjorerna omringade domaren Juan Soto som nöjde sig med gult kort till Juan Mata.