Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet / OS 2014

”Någon ljuger”

Mysteriet kring Bäckströms dopningsprov: ”Det är något som inte stämmer”

SOTJI/STOCKHOLM. Nicklas Bäckströms positiva dopningsprov skakade om Sverige och hockeyvärlden.

Förklaringen var en enda allergitablett, men enligt flera experter och landslagets egen läkare är det höga testvärdet fortfarande ett mysterium.

– Det är jättekonstigt om alla talar sanning i det här, säger landslagsläkaren Björn Waldebäck till Sportbladet.

Nicklas Bäckström var redo att spela sitt livs match när han fick chockbeskedet. Dopningstestet från kvartsfinalmötet med Slovenien i onsdags visade på för höga halter av det dopningsklassade ämnet pseudoefedrin.

Precis som svenskstjärnan berättade för personalen när han genomförde testet erkände han under förhöret att han tagit sin vanliga allergitablett av märket Zyrtec-D. En vanlig allergimedicin mot pollen som han använt sig av under sju år och som han enligt egen utsaga har tagit en tablett per dag under OS.

”Det är ingen dopning”

Både Tre Kronors ledning och Internationella Ishockeyförbundets medicinskt ansvarige Mark Aubry tog "Bäckis" i försvar på den efterföljande presskonferensen.

– Det är ingen dopning utan medicinering, säger landslagschefen Tommy Boustedt.

Men nu reser flera experter frågetecken för svenskens testvärde på 190 mikrogram/liter, 40 mikrogram över den tillåtna gränsen.

Arne Ljungqvist var delaktig i arbetet med att återinföra substansen på Wadas dopningslista igen hösten 2009.

– Eftersom det var kontroversiellt att ta tillbaka den på listan så sattes ett högt gränsvärde, och kommer man över det gränsvärdet så är det ett fall, säger han till Sportbladet.

Timo Seppälä, chefen för Finlands antidopningsbyrå, tror inte på att det faktum att svensken bara ätit en vanlig dos allergimedicin.

– För att få ett positivt resultat i ett dopningstest krävs tre-fyra gånger större dos än vad som rekommenderas, säger han till finska tidnigen Helsingin Sanomat och fortsätter:

”Krismötet i natt”

– Han (Bäckström) har sannolikt förbrukat ren pseudoefedrin.

Landslagets läkare Björn Waldebäck satt inför turneringen på ett möte med alla lagläkare där man gemensamt slog fast att en tablett om dagen borde vara klart under gränsvärdet på 150 ng/ml. Han står nu handfallen när det gäller en förklaring till testresultatet.

– Nicklas säger att han bara har tagit en tablett om dagen. Det jag inte får ihop är hur en tablett kan ge den höga dosen, säger han och fortsätter:

– När du kommer över det värdet med en tablett är det något som inte stämmer. För mig känns det orimligt.

Kan det vara så att han tagit mer än en tablett?

– Den frågan måste ni konfrontera atleten med. Varje person är ansvarig för sin egen medicinering, vi ansvarar bara för vilken medicin vi ger dem.

– Det är jättekonstigt om alla talar sanning i det här. Nicklas fick frågan under förhöret om han tagit andra kosttillskott och det svarade han att han inte hade gjort, säger Björn Waldebäck.

Sent i natt träffades Tre Kronor-ledningen, Björn Waldebäck och SOK:s sportchef i ett långt krismöte om dopningskaoset. Mötet höll på till långt fram på morgontimmarna lokal tid.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet