Hemma på gården igen

Nu kan Helena Lundbäck andas ut efter färjedramat

SPORTBLADET

Nu har Helena Lundbäck alla hästar hemma.

I går träffade hon dem för första gången hemma på gården efter dramatiken på sjön.

- De har blivit mer tillgivna. Inget ont utan att det för något gott med sig, skrattar Helena.

PUSSKALAS Helena Lundbäck får sig en kärleksförklaring av sin häst Erdblume som befann sig på olycksfärjan Stena Nautica.
Foto: LASSE HEJDENBERG
PUSSKALAS Helena Lundbäck får sig en kärleksförklaring av sin häst Erdblume som befann sig på olycksfärjan Stena Nautica.

Efter de mest dramatiska dygnen både i Helenas och hästarnas liv återförenades de allihop i går hemma på gården utanför Norrköping.

- Jäkligt skönt, tycker jag. Och hästarna verkar också tycka det. Det är det som är så bra med hästar: de tycker det är kul att åka på träning och sen lika roligt att komma hem igen.

Efter att hennes fyra hästar räddades från den kapsejsade färjan Stena Nautica i tisdags kväll åkte Helena hem till Norrköping i onsdags. I torsdags kväll kom hästarna samma väg men då var Helena på Strömsholm på landslagsträning med tre av de andra hästarna, bland annat ögonstenen Mynta.

Därför var det först i går eftermiddag hon kunde klappa Cool On, Miranda, Erdblume och Dirco Hästak igen.

Och hon fick mycket kärlek tillbaka.

- De har blivit mer tillgivna. Jag har märkt stor skillnad på Cool On. När han kom hit i fjol saknade han sina gamla ryttare och stallkompisar. I dag var det annorlunda, säger Helena.

- De har också blivit mer fästa vid varandra. Det hade vi inte räknat med, men det blir väl så när de står inklämda länge.

Har hästarna tagit det på olika sätt?

- Ja, det tror jag. Det är väldig skillnad mot när de gick ut. De äldre har hämtat sig bättre. "Blomman" är lite tröttare.

Och transportsjukan - är faran över?

- Ja, helt. Annars hade vi inte transporterat hem dem.

Johan Flinck