Aftonbladet
Dagens namn: Amanda, Rasmus
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Silly season

Protesten: Säger upp sig inför OS

OS-satsningen störs av storbråk – förbundskaptenen säger upp sig

missar os? Henrik von Eckermann (vänster) är en av ryttarna som tagits ut i Sylve Söderstrands OS-spetstrupp. Med frågan är nu om förbundskaptenen leder laget under sommarens OS.   missar os? Henrik von Eckermann (vänster) är en av ryttarna som tagits ut i Sylve Söderstrands OS-spetstrupp. Med frågan är nu om förbundskaptenen leder laget under sommarens OS. Foto: BILDBYRÅN

För en månad sedan tog Sylve Söderstrand ut Malin Baryard Johnsson och Rolf-Göran Bengtsson till satsningen mot OS i Rio.

Sedan dess har ett storbråk brutit ut i Ridsportförbundet.

Nu har förbundskaptenen, enligt Sportbladets källor, sagt upp sig med omedelbar verkan.

Svensk ridsport har en stolt tradition av OS-medaljer, från de fyra gulden i Stockholm 1912 till Rolf-Göran Bengtssons silver i hoppning 2008 och Sara Algotsson Ostholts silver i fälttävlan 2012.

I slutet av januari tog hopplandslagets förbundskapten Sylve Söderstrand ut åtta ryttare till den spetstrupp som siktar på sommarens OS i Rio.

– Det är en spännande säsong vi har framför oss, sa han då.

Dispyt mellan ledare

Ett par veckor senare är tonen annorlunda.

Enligt Sportbladets uppgifter började allt med en dispyt mellan två ledare. Sylve tog den enas parti, men upplevde att förbundet sympatiserade mer med den andra. Detta ska ha varit upprinnelsen till att förbundskaptenen propsade på att avsäga sig sina arbetssysslor.

Sa upp sig i ett mejl

Söderstrand ville bara ägna sig åt OS-satsningen, inte åt de strategiska uppdrag som han förbundit sig till i kontraktet. Inte heller tänkte han fortsätta arbetet med ungdomslandslagen. Lönen, enligt Sportbladets källor omkring 100 000 kronor i månaden, ämnade han däremot behålla.

Mindre jobb, lika mycket pengar. Tidigare i veckan sa förbundet nej till det. Då ska Söderstrand, som har kontrakt året ut, ha sagt upp sig i ett mejl.

Det här är andra gången som Sylve Söderstrand slutar. Efter att ha varit framgångsrik förbundskapten i två perioder verkade han 2012 slutligen ha tröttnat och motiverade sitt avhopp med hög arbetsbelastning och att det hade ”varit en del ’hard moments’”. Den gången vädjade landslagsryttarna i ett brev till förbundet att de skulle återanställa Sylve – och en månad senare var ett nytt kontrakt påskrivet.

Också nu kan Söderstrand komma tillbaka. Förbundet har, enligt Sportbladets källor, erbjudit en mellanväg: förbundskaptenen får gå ner i arbetssysslor och behålla full lön, däremot blir han av med lönen de tre sista månaderna och får sluta i september.

Svara innan söndag

Sylve Söderstrand har fram till söndag på sig att svara. Godtar han inte erbjudandet kommer jakten på en ersättare påbörjas snarast.

När Sportbladet pratar med Söderstrand bekräftar han sitt missnöje över arbetsuppgifterna. Breddsysslorna tar för mycket tid från satsningen på spetsen. Däremot påstår förbundskaptenen att han inte har sagt upp sig.

– Nej, det tror jag inte, säger han.

För att vara tydlig: du siktar på att vara med över OS?

– Absolut. Så är det.

Ridsportförbundet
SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet