Aftonbladet
Dagens namn: Amanda, Rasmus
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet / Simning

Svensk kritik mot att barn tävlar i sim-VM

”Jag är jätteförvånad över att de får tävla”

Lagbild på de tre unga VM-deltagarna samt en ledare.   Lagbild på de tre unga VM-deltagarna samt en ledare.

Doha, Qatar. Den äldsta simmaren i den burmesiska VM-truppen är elva år gammal.

Svenskarna ifrågasätter att barnen flugits till Qatar för att tävla.

– Min lillebror är fjorton år och jag skulle verkligen inte kunna se honom på ett sådant här mästerskap, säger Michelle Coleman.

Khant Khant Su San, född 2003, på plats i sim-VM.   Khant Khant Su San, född 2003, på plats i sim-VM. Foto: Kristoffer Bergström

De svenska simmarna hade en stark andra dag på kortbane-VM i Doha. Jennie Johansson blev femma på 50 meter bröstsim medan Sarah Sjöström och Michelle Coleman tog sig till dagens final på 100 meter fritt.

De tre svenskorna är 26, 21 och 21 år gamla. Det är mer än tio år äldre än simmarna de möter från Myanmar.

Johansson ställdes mot Su Moe Theint San som nyss fyllde elva år. På 200 meter fjäril mötte Sjöström Khant Khant Su San, som häromåret slog burmesiskt rekord på 400 meter fritt för nioåringar.

Alla födda 2003

Myanmar har tre simmare på VM, alla är födda år 2003. På EM är åldersgränsen 15 år för tjejer och 17 år för killar, men VM saknar sådana restriktioner. Därför simmar två av barnen i dag igen: Theint på 100 meter fjäril och Ahnt Khaung Htut på 100 meter ryggsim. Även om de slår sina personbästa kommer tiotals sekunder saknas för att de ska gå vidare från försöken.

Det svenska laget är kluvet till att barnen flugits hit. De är positiva till att simsporten sprids, men tycker inte om att elitsatsningen påbörjas så tidigt.

– Jag tycker det är jättekul att alla får komma till ett världsmästerskap och pröva på. Det är jättehärligt att såpass många länder är med. Men min lillebror är fjorton år och jag skulle verkligen inte kunna se honom på ett sådant här mästerskap. Jag är jätteimponerad av dem om de inte tycker det är förvirrande och overwhelming. Jag är 21 år och kan fortfarande känna "wow!", säger Michelle Coleman.

”Jag är jätteförvånad”

– Myanmar har mycket kuster, så det är bra att inspirera folk att lära sig simma. Men vi skulle aldrig skicka så unga simmare, vi följer rekommendationer att inte elitsatsa med barn under tolv år, säger förbundets sportchef Henrik Forsberg.

Borde elvaåringarna ha stoppats?

– Jag är jätteförvånad över att de får tävla. Jag tycker definitivt att man kunde ha valt ut äldre simmare.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet