Saknas löphuvud – spela ej

SPEL

När man spelar på hästar finns det en egenskap som är viktigare än allt annat.

Har inte hästen den ska man stoppa ner plånboken igen.

Jag syftar på löphuvud, skalle – eller rättare sagt: viljan att vinna.

Som i lördags i V75-1: Storfavoriten Marvelous Bråten släpptes till ledningen utan minsta lilla strid. Örjan Kihlström fick dämpa farten och körde, fräckt, 1.17 första rundan. Ingen vågade utmana, man hörde hönsen kackla i bakgrunden. Konkurrenterna hade alltså sträckt händerna i vädret och gett upp. Resten var en formalitet, en expeditionsaffär, Marvelous Bråten skulle förstås vinna och jag tyckte att de gott kunde snabbspola.

Men 200 meter kvar gav hästen blanka fan i allt och slutade springa. Det var alla fyra i backen, på stället marsch, patron ur, kalla det vad ni vill. Ja, vad hände? Svaret är enkelt: Marvelous Bråten visade dålig skalle. Han ville inte längre.

Inte helt skallös

Jag satt och njöt. Flera gånger hade jag fått anledning att misstänka att hästen inte gör sitt bästa den sista biten in mot mål. Han är inte totalt skallös (som det heter) men den där sista killerinstinkten saknas. Det var därför jag skrev i fredags att han ser lite sömnig ut i loppen.

Jag studerar nämligen alltid hur hästarna uppför sig över upploppet. Gör det du med. Lär dig vilka som kämpar och vilka som bromsar. I bland är det svårt att se, andra gånger solklart. Lägg dina intryck på minnet och var kategorisk, sortera in hästarna i fack: vinnartyper, medhängare och grisar som tvärnitar.

Ring mig först

Spela aldrig en gris. Om den någon gång blir hårt betrodd – kasta dig över motbudet men ring mig först!

En medhängare däremot, kan eventuellt vinna om den är i kanonform och motståndet sämre än den är van vid.

Ett annat, enklare sätt att bedöma skallen på är genom att titta i programmet. Gör som på "Bolaget", kolla procenten. En häst som vinner 30 procent av sina lopp är en vinnartyp. En krake som aldrig vunnit trots otaliga försök, eller kanske bara har en seger på 40 starter men samtidigt sju andrapris, är förstås en klockren gris.

Till sist: Digger Crown gick på 11,6. Jag noterar att bomullen satt kvar.

Veckans tips

Micke Nybrink (sport@aftonbladet.se)