Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Rånlund släpper fram sina hästar

Mats Rånlund tillhör de mer rutinerade tränarna på Jägersro och börjar nu så smått att avisera årsdebut på flera av sina hästar.

I kväll gör Kenwood D.K. (V5-2) en intressant comeback.

– Han är kapabel, det visade han förra året men tyvärr fick han lite problem med sina framknän och har därför varit borta från tävlingsbanan sedan i september. Han har fått mycket tung träning och något vässad är han inte inför comebacken. Jag misstänker att han behöver minst ett lopp i kroppen även om jag var tillfreds hur han kändes i ett provlopp 23 mars på han efter ett invändigt lopp landade på runt 1.18,5 full väg utan att pressas för fullt. Han är ganska bra bakom bilen och kommer nu att gå med klart lättare balans än vad han gjorde i provloppet. Vi har förväntningar på honom men i kväll siktar vi i första hand på att ge honom ett snällt lopp.

 

Cervantes i lopp 1 då?

– Han är inte så tokig och i kvalet fanns det lite mer att köra med. Hans mamma var snabb men lite stressad och jag har innan jul varit inne och tränat med honom i provstarterna. Han bör kunna springa 1.19, säger Mats Rånlund.

Första segern för vita stjärnan?

De flesta såg förra veckan att Capricorn Label (V5-3) gick i mål med sträckta linor och när nu V75-vinnaren är ute i ett beskedligt lärlingslopp lär han säkert bli stor favorit. Han finns säkert också som enkelstreck på flera kuponger men efter ha sett White Stars upphämtning efter galopp i den senaste starten väljer vi att dubbla vårt system och även betala för honom.

White Star gick då efter startgalopp runt 1.13 i 1500 meter i ett lopp som Flemming Jensens Westgate vann.

– White Stars formrad är inte rättvisande och speglar inte hästens kunnande, säger Markus Waldmüller i stall Conrad Lugauer.

– Han har tidigare gått i väg bra i voltstart och flera gånger fungerat fint även bakifrån så jag känner mig inte slagen på förhand.

White Star har hittills gjort åtta starter i regi Lugauer utan att få vara först över mål. I kväll finns chansen att ändra på den statistiken.

 

Uppåtpekande formkurva

Efter en lugn inledning på året har stall Lutfi Kolgjni visat storform.

Rikstotosegern på Eskilstuna den 25 mars med Mack November kändes som startskottet på den nyfunna formen. Formkurvan pekar nu rakt uppåt och alltsedan den starten har stallet gjort 27 starter och på det vunnit elva lopp. En segerprocent på lite över 40.

Inte dåligt. Håller det i sig över kvällens tävlingar där Ludde har sju hästar skulle det innebära att det blir två eller tre segrar.

Unix Håleryd måste väl ha en toppchans i V5-1, men vem hänger på?

Daniel Larsson

V5-1

Rankning: 5–2–7–6–3–4.

Kommentar: Mycket tävlande nu i regionen och med två strukna hästar känns den inledande avdelningen en aning rumphuggen. Yngst i fältet är välstammade Unix Håleryd som här står inför en passande uppgift. Senast värmde han mycket bra men galopperade på upploppet efter ett tufft lopp. Här bör han ha en bra chans att komma till spets och över kort distans, där han vunnit fyra av sina fem segrar, bör det vara en bra segerchans. Motbud är Good Fellow, han vann förra året på Jägersro på fina 1.13,4 och hade då bland annat Brave Sand bakom sig i mål. Senast vann han knappt men säkert från andra ytter och här kan han serveras ett fint rygglopp på den förväntade ledaren Unix Håleryd. Stone Capes Coon kommer säkert också att bli påpassad på toton men han saknar lopp i kroppen då loppet på Axevalla den 28 mars blev inställt. Utgångsläget är heller inte det bästa plus att han ännu inte, trots fyra segrar i Sverige, har vunnit över kort distans. Fidusbudet är Skyborn Space, han gör nu sin tredje start i sin nya regi. Senast kunde han inte följa med Com Nougat över upploppet men sexåringen har nu lopp i kroppen och ska inte nonchaleras om man önskar gardera loppets favorit.

 

V5-2

Rankning: 4–7–5–8–2–10–6–11–12–3–9–1.

Kommentar: Urgent Sund har inlett karriären på ett bra sätt och från ett fint utgångsläge känns han given på lappen. Senast klararde han inte ett snävt femtespår men nu vankas det bilstart. Witoscha är precis som alla tyska hästar svår att bedömma men hon har vunnit sex av nio lopp och har ett gott rykte. Kenwood D.K. gör här comeback efter lång frånvaro och behöver naturligtvis lopp i kroppen men på grundkapacitet duger han gott, speciellt då loppet inte känns speciellt tufft. Staro Yodel har inte startat sedan i början av januari men gör här debut för Ludde och trots ett tråkigt startspår skall han bevakas.

 

V5-3

Rankning: 10–9–4–12–3–7–2–11–8–1–5–6.

Kommentar: Capricorn Label är mest rutinerad i gänget och är van att i V75 springa på tufft motstånd. Senast fastnade han efter ett invändigt lopp med ”rubbet kvar” bakom Mystic Boy och Operett Brick. Han står trots tillägg inför en passande uppgift. White Star har gjort åtta starter för Conrad Lugauer men ännu har det inte blivit någon seger, senast gick han dock starkt efter galopp och felfri är han ett spännande motbud till favoriten. På start är en felfri Nelle Aunou skrällduglig men senast gjorde han bort sig från samma startspår och med en lugn inledning blir det svårt att komma till den attraktiva spetspositionen.

 

V5-4

Rankning: 9–3–5–2–12–11–7–1–13–4–6–8–10.

Kommentar: Öppet och inte särskilt lätt att tippa. Scan Silverspoon har fart för att med ett bra lopp lägga det här gänget på rygg. Hon känns given på lappen. What A Victoria var chanslös mot Turnaround senast men har nu lopp i kroppen och ett fint läge över sprinterdistans. Sea Smoke har varit borta länge men kan räcka då motståndet inte är av tuffaste sort.

 

V5-5

Rankning: 2–9–3–7–4–6–5–8.

Kommentar: Ett intressant sprinterlopp avslutar kupongen. Masterpiece får tipset då han känns som den vassaste sprintern av de hästarna som blir mest betrodda. Angel Victory kommer att bli en vass motståndare i spetskörningen men skulle Masterpiece gå vinnande ur den fajten bör det vara en god chans att han står hela vägen. Ladon du Goutier var inte frisk senast men är en bra häst när allt fungerar, dock är han här beroende av att det blir rejält tempo på loppet då han ännu i varje fall, trots sina 12,3, inte visat att han är något gynnad av den korta distansen. Samma gäller för Nasdaq Boy som senast i Halmstad (flera omstarter) släppte ledningen till stallkamraten Jewish Banker och sedan hängde med till andraplatsen. Nasdaq har nämligen vunnit alla sina sju lopp över medeldistans. Lite bättre facit har Komet Value som trots allt har en seger av nio över den aktuella distansen. Frågan är bara vart han hamnar från sitt springspår?

 

Singelstrecket

Unix Håleryd (V5-1) står inför en passande uppgift och skulle han lite enkelt kunna komma till ledningen bör de övriga få svårt att hinna i fatt honom. Framspår, bilstart och sprinterdistans känns som mycket passande förutsättningar för fyraåringen.

 

Veckans luring

Angel Victory (V5-5) var senast från tredje inner bakom bland annat Nasdaq Boy i mål och risken finns väl att han denna gång inte blir särskilt påpassad på toton. Men tioåringen är en vass sprinter och även snabb från start vilket gör att Erik har flera möjligheter att avgöra hur han bäst ger honom största möjliga chans.

 

Spetsstriden

V5-1: 5 Unix Håleryd är kvick bakom bilen och bör ha en bra spetschans.

V5-2: Flera orutinerade hästar och spetsstriden känns som en öppen historia. 4 Urgent Sund?

V5-3: 2 Midway, 3 Move Closer och 4 Nelle Aunou är alla kvicka från start.

V5-4: 1 Mumsfilibaba från ett perfekt läge.

V5-5: 2 Masterpiece eller 4 Angel Victory.

 

V5-systemet

Avd 1: 5 Unix Håleryd (2–7)

Avd 2: 2, 4, 5, 7, 8 (10–6)

Avd 3: 9, 10 (4–12)

Avd 4: 1, 2, 3, 5, 7, 9, 11, 12 (13–4)

Avd 5: 2, 3, 4, 7, 9 (6–5)

Systemet är på 400 rader. Kostnad: 400 kr.

Reserver inom parentes.

 

Övriga lopp

Lopp 1: 5 Env Palema - 6 Cadillac Clipper - 3 Cervantes outs: 2 Zero

Lopp 2: 12 Mystic Boy - 11 Jeepers Creepers - 7 Preem M.S. outs: 6 Face Off

Lopp 8: 5 Alien´s Kiss - 7 Quantum Roxyl - 9 Klinsman outs: 1 Sir William

Lopp 9: 4 Power Nap - 5 Udd Håleryd - 7 Gogo Dodo outs: 9 Mister Baqoubar

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

Om Aftonbladet