Aftonbladet
Dagens namn: Jonas, Jens
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Ta inga risker, spela defensivt

Spelteori Powerplay – del 1 av 3

HV 71 och Gustaf Wesslau har man kunnat spika för det mesta.   HV 71 och Gustaf Wesslau har man kunnat spika för det mesta. Foto: Bildbyrån

10 000 tävlande har redan kommit in 
i matchen.

Första veckan och tre omgångar med Powerplay-mästaren är avklarade.

Nu är det dags för oddssättarna Ola Carlsson och Per Carlander att ge sina bästa tips på hur man ska tänka för att vinna.

Undvik att försöka stajla, det har man inget för här.

– Alla poäng räknas. Oavsett om du är nybörjare eller en väldigt insatt spelare så kom alltid ihåg att det gäller att ha så många rätt som möjligt. Det finns inga stilpoäng, så ta inte för många onödiga risker. Det är som att spela sarg ut. Spela defensivt, säger Ola Carlsson.

– Det gäller att få så många rätt som möjligt, oavsett om det är en skräll eller favorit. En defensiv spelstil med många säkra alternativ låter kanske inte så roligt, men 
i den här typen av tävlingar får man igen det. Tävlingen pågår över 12 omgångar och det gäller att ha fem bra omgångar för att ha chans på titeln. 

Ge inte upp

– En viktig lärdom från förra året var att inte ge upp, även om de första omgångarna spelades dåligt. Ingen av förra årets vinnare hade full pott på första omgången. Snittet låg på 3,8 rätt och två nollade faktiskt helt. Alla säkrade sin plats i finalen under de tre sista omgångarna, så även om man har fått en dålig start är det långt ifrån kört, säger Per Carlander.

Eftersom tävlingen går ut på att det är ett 32-raderssystem som tippas gäller det att tänka till vid garderingarna, för de är 
viktigare än du tror. 1-2-garderingar är att föredra framför gardering med X.

Måste ändå hitta skrällar

– Även om du spelar säkert så måste du självklart till slut försöka hitta skrällarna. Du tävlar mot andra och då gäller det att pricka in de matcher som andra missar. Men, det gäller fortfarande att inte ta för stora chanser. Så gardera där du är osäker och framförallt övervärdera inte X, säger Ola.

– Ofta luras man att ta till ett X i en jämn match. Men tänk på att i elitserien och i hockeyallsvenskan kryssas endast 20-25 procent av matcherna. Om du ändå känner dig frestad så håll reda på om lagen är målsnåla. Då kan det vara läge att ta med krysset. Men gäller det head-to-head rekommenderar jag att alltid utgå från krysset, avslutar Per.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Om Aftonbladet