Avslöjar allt om TV4 efter 25 års tystnad

 Hedonism i trappor  Hämningslösa fester  Bråket med Jihde  Hatmailet som avsked  Granqvists förtvivlan  Toppstyrningen

Robert Perlskog.   Robert Perlskog. Foto: BILDBYRÅN

”VD Björn Nordstrand åkte i Centralbadets bassäng med kläderna på. Baren var alltid fri. Hedonism i trappor och prång. Personalfesterna var hämningslösa. Och helt underbara.”

Så inleder Robert Perlskog det nya kapitlet i sin karriär.

Efter att ha smugit runt och tvingats hålla käften under 25 år i huset på Tegeluddsvägen är den folkkäre tv-kommentatorn nu fri.

Fri att blogga. Och fri att avslöja alla TV4:s hemligheter.

TV4:s sportredaktion 1994. Överst från vänster: Robert Perlskog, Patrick Ekwall, P-O Olsson, Jens Tolgraven, Hans Pekkari. Mittenraden: Artur Ringart, Mats Pettersson, Peppe Eng. Nedre raden: Björn Andersson, Peter Jihde.   TV4:s sportredaktion 1994. Överst från vänster: Robert Perlskog, Patrick Ekwall, P-O Olsson, Jens Tolgraven, Hans Pekkari. Mittenraden: Artur Ringart, Mats Pettersson, Peppe Eng. Nedre raden: Björn Andersson, Peter Jihde. Foto: TV4

Jan Guillou hade en privat parkering en meter från entrén till TV4-huset. Agneta Sjödin satt och grät i cafeterian när hela tv-kanalen räddades av en borgerlig valseger. Och Robert Perlskog värvades in för att bilda sportredaktion tillsammans med Jacob Hård. Det var 1990 och TV4 var SVT:s första utmanare i tv-världen.

De kommande 25 åren skulle Perlskog komma att bli en av kanalens mest kända röster. Han var förstekommentator i alla sporter, kommenterade VM-finaler i fotboll och blev tillsammans med experten Claes Hellgren synonym med handbollslegendarerna i ”Bengan Boys”. Men bakom den glittriga fasaden fanns också en annan verklighet.

LÄS OCKSÅ PLUS LISTA: Det tjänar tv-sportprofilerna  

”Tyckte det var konstigt”

När Perlskog nu, sedan ett halvår tillbaka, lämnat TV4 har 60-åringen bestämt sig för att följa en annan dröm. En dröm som fanns redan under tiden på tv men aldrig infriades.

– Jag har ända sedan journalisthögskolan på tidigt 80-tal tyckt om att skriva. Jag tycker det är lustfyllt och lite annorlunda än det jag normalt sysslar med som är att kommentera. Så drivkraften att skriva har alltid funnits där. Sedan är en aspekt att jag trots mina 25 år på fyran aldrig blev tillfrågad om att skriva en blogg. Jag var i princip den enda människan som passerade förbi Tegeluddsvägen som inte fick en egen blogg. Det tycker jag var konstigt. Så jag tänkte att ”va fan, då får jag väl skriva en egen blogg då”.

Perlskog designade hemsidan själv, döpte bloggen till ”Fysisk graffiti” och skrev sitt första inlägg den 10 februari. Responsen var omedelbar – kanske inte helt oväntat då kommentatorn nu lyfter på locket och avslöjar hemligheter om några av Sveriges mest kända tv-profiler.

”Du är inte välkommen här”

Det handlar bland annat om Jacob Hårds nobb av TV4, Peppe Engs intåg i televisionen, Lasse Granqvists kupp som startade radiokarriären (se faktarutan nedan) och bråket som fick Peter Jihde att lämna tv-kanalen.

– Min plan är att skriva helt utan filter. Jag skiter i det, jag behöver inte ta hänsyn längre utan ser ett större perspektiv. Om jag målar ut Peter (Jihde) som lite aggressiv eller gnällig kan han nog leva med det. Jag tycker det är skönt för tv-branschen är inte den snyggaste. Jag kan ge ett exempel. När Tommy Engstrand skulle gå från radio till tv var det en medarbetare på tv-sporten som ringde Tommy och sa ”en sak ska du veta och det är att du inte är välkommen här”. Det är lite så. Folk bevakar sina revir och ärlighet uppskattas inte. Därför är det skönt att få ett forum nu där jag kan skriva precis och exakt vad jag vill och det kommer jag fortsätta med.

Är det här en revansch på TV4?

– Jag förstår att du vill att jag ska säga det och du kan skriva det om du vill. Jag är lite besviken över att (Jesper) Hussfelt, (Patrick) Ekwall och alla fick plattformar att skriva på men inte jag. Men jag har en känsla av att de var lite rädda för vad jag skulle skriva. Det är också meningen med den här bloggen. Det var som någon på Twitter skrev: ”nu när Robban fyllt 60 år tycker han inte att han har så mycket att förlora längre”. Lite så är det faktiskt. Jag har gjort min karriär, jag tycker fortfarande att det är roligt att kommentera men det är inte hela världen. Jag behöver inte ta hänsyn längre. Jag bryr mig inte om folk tycker jag är långsint eller dum. De som var taskiga mot mig får se upp lite. Jag kommer skriva vad som faller mig in.

Jihde: Ett överbetalt jävla svin

Ett ämne Robert Perlskog nu skriver om är bråket som fick Peter Jihde att lämna TV4 för SVT. En kraftig sjukdom och ett för långt gånget alkoholbegär för Perlskog bäddade för problemen som eskalerade vid ett redaktionsmöte under handbolls-VM i Montpellier 2001.

”Nu är det så att vi har två stjärnor i gruppen”, sa chefen
”Vad då två?” sa Patrick Ekwall
”Du är ett överbetalt jävla svin!” sa Jihde
”Möjligt, men det första med betalningen stämmer inte”, sa jag.

Så beskriver Robert Perlskog själv det hela i bloggen. Efter en omfattande intrig under mästerskapet, som bland annat gick ut på att Perlskog vägrade infria Jihdes vilja att göra reklam för Leif ”Loket” Olssons webbradio mitt under brinnande matcher, gick Peter Jihde in till TV4:s sportchef Mats Pettersson med ett ultimatum: ”Jobbar Perlskog hockeyslutspelet så slutar jag”. Dagen efter sade Jihde upp sig.

I dag kan Perlskog skratta åt bråket.

– Peter och jag har jobbat mycket tillsammans sedan det hände men jag tyckte ändå att det var en skön historia att berätta, hur det kan bli när två personer inte pratar med varandra utan bygger upp en bild av en människa som inte stämmer.

Patrick Ekwall hävdar också att han sa ”vad har jag gjort nu då” när chefen sa att vi har två stjärnor i truppen. Det är Patrick. Humor, glimten i ögat och en jävligt begåvad journalist. Vi hade aldrig heller några kontroverser utan det där var helt enkelt en vendetta mellan mig och Peter. Där bakgrunden ju finns i bloggen.

Du skriver att du lärde dig att hålla käft på TV4. Kan du utveckla det?

– Jag fick en chock om jag ska vara ärlig över att det var så toppstyrt. Om Aftonbladet skrev att 99 procent av tittarna tyckte SVT:s friidrottssändningar var bättre än TV4:s var det inget man diskuterade på redaktionsmötena utan man sa bara att ”det är reklamens fel”. Man gick aldrig in på någon detalj. På Radiosporten var det tvärtom. Om man hade gjort en dålig sändning kom Tommy Engstrand och sa att ”du kan inte ringa runt till en halv miljon lyssnare och säga att du hade en dålig dag”. När man väl är framför mikrofonen ska man prestera. Den kompromisslösa hållningen tycker jag är jävligt bra. Man jobbade för lyssnarna eller tittarna och inte för någon annan. Så vill jag ha det.

Sista mailet: Du är en dryg jävel

Perlskog beskriver hur han själv upplevde det som att han blev brännmärkt efter att ha varit för frispråkig under sin första tid på TV4. En diametral skillnad från fostran på Radiosporten där dagliga genomgångar var obligatoriska och sändningarna dissekerades in i minsta detalj.

– Det var väldigt stor skillnad på att komma till tv. Där sprangs det bakom ryggen och skvallrades om det ena med det andra. Jag gillar rak kommunikation. Tycker man någon är en idiot som inte har slips när det är två minusgrader ute så springer man inte och säger det till redaktionsledningen utan man gnäller till personen i fråga och frågar ”varför i helvete har du inte slips på dig” och jag kan säga ”men det är två minusgrader så jag tog en ylletröja istället”. Man reder ut det där och då.

Exemplet är också helt sant, säger Perlskog.

– Det sista mailet jag fick från TV4 var från en redaktör som skrev ”du är en dryg jävel och det är det många här som tycker”. Det var för någon bagatell. Någon slips jag inte hade haft på mig på Supercupfinalen. Tv-branschen är som den är. Men därför var det också så fint att jag fick en avslutningsmiddag på en italiensk restaurang där Hans Pekkari (sportchef), Peter Jihde och alla de närmaste var med. Det var väldigt, väldigt fint med många fina tal. Jag upplever också att jag haft respekt från ledningen under alla de här åren och är väldigt glad att jag fått möjlighet att utveckla min journalistik på TV4. Dock ingen blogg, men den drar jag på nu.

Ja, hur känns det nu att kunna skriva vad du vill?

– Otroligt skönt, säger Robert Perlskog med eftertryck.
– Det är bara gå tillbaka till den där twittraren. Jag är 60 bast och har inget att förlora. Så är det. Jag kommer skriva om allt som faller mig in.

 

Robert Perlskogs blogg ”Fysisk Graffiti” (extern länk)

Peter Jihde Patrick Ekwall TV4

Läsarkommentarer

Läsarnas egna artikelkommentarer. Regler du måste följa
SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Om Aftonbladet