Tennisen skakas – av misstänkt spelskandal

Federer: Vet inte om jag blir mest arg eller besviken

SPORTBLADET

Mitt under Australian Open skakas tennisen av en misstänkt spelskandal.

Italienaren Filippo Volandri har blivit förhörd om en tänkbar läggmatch.

– Har det hänt en gång kommer misstankarna alltid att finnas, säger Robin Söderling till Sportbladet.

Volandri.
Volandri.Foto: AP

Filippo Volandri blev utslagen direkt i Australian Open, av ryssen Igor Andrejev. Ändå pratas det fortfarande om den 29-årige italienaren i Melbourne.

Anledningen är att han i oktober förra året, i Sankt Petersburg, tappade en 1-0-ledning mot Tejmuraz Gabasjvili. Hos spelbolagen satsades det ovanligt höga summor på matchen, i vilken Volandri svarade för inte mindre än sex dubbelfel.

Federer arg

Enligt italienska sajten Ubitennis granskas nu Filippo Volandri av Tennis Integrity Unit, som har begärt att få ta del av samtalslistor och kontoutdrag.

– Det är så tråkigt att höra talas om sådana här saker. Det är oacceptabelt att sätta sportens heder på spel. Jag vet inte om jag blir mest arg eller besviken, säger Roger Federer.

Tennis Integrity Unit, som 2008 bildades av Internationella tennisförbundet, Grand Slam-kommittén och spelarorganisationerna ATP och WTA, har till uppgift att motverka spelskandaler och uppgjorda matcher.

Misstankarna väcks ofta av spelbolagen, som kontaktar Tennis Integrity Unit när omsättningen på vissa spelobjekt skjuter i höjden.

”Skulle ljuga om jag säger att det inte har hänt”

Filippo Volandri har tidigare förekommit i en utredning som ledde till att landsmannen Federico Luzzi blev avstängd i 200 dagar och fick böta över 300 000 kronor.

Sportbladet tog upp ämnet med Robin Söderling, som möter Alexandr Dolgopolov i nattens åttondelsfinal.

Hur vanligt tror du att det är att spelare satsar pengar på sina egna matcher eller påverkas av spelsyndikat?

– Jag skulle ljuga om jag säger att det inte har hänt, men jag tror inte att det är så vanligt. ATP har satt in mycket åtgärder för att förebygga sådant här, säger den svenske världsfyran.

FAKTA

Italienare som har dömts för brott mot spelreglerna:

Federico Luzzi

Blev 2008 avstängd i 200 dagar och fick böta 330 000 kronor för att under en treårsperiod ha spelat på totalt 836 matcher. Luzzi drabbades av cancer och dog senare samma år.

Alessio Di Mauro

Den första spelaren som blev avstängd och bötfälld för att ha satsat pengar på tennismatcher. Di Mauro tvingades i november 2007 böta närmare 400 000 kronor. 33-åringen kom tillbaka efter den nio månader långa avstängningen och är nu 162:a på världsrankingen.

Daniele Bracciali

Den 33-årige dubbelspecialisten blev 2008 avstängd i tre månader och fick samtidigt böta knappt 100 000 kronor.

Potito Starace

Starace, som föll mot Robin Söderling i årets turnering, missade Australian Open 2008 eftersom han då var avstängd för att ha brutit mot spelreglerna. Avstängningen varade i totalt sex veckor. Han dömdes även till böter, totalt 200 000 kronor.