Johansson: Han kan bli världsetta

Upp till fjärde plats på rankingen

Foto: AP, AFP & BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Han kan bli bäst i världen.

Det slår ex-tennisproffset Thomas Johansson fast efter att Robin Söderling i går tagit hem karriärens första masterstitel.

– Han kan definitivt utmana de tre främsta, säger Johansson.

Han slapp mardrömsmotståndaren Roger Federer.

Då slog Robin Söderling till med sin största titel i karriären när han vann Mastersturneringen i Paris.

6–1, 7–6 (7–1) mot hemmaspelaren Gael Monfils innebar inte bara att Söderling blev 4,4 miljoner kronor rikare. Han klättrade dessutom till fjärdeplatsen på världsrankningen.

– Fantastiskt. Bara en grand slam-titel slår det här, säger före detta tennisproffset Thomas Johansson till Sportbladet.

”Sov nästan ingenting”

Robin Söderling själv berättar för ATP-tourens hemsida att han var nervös inför matchen:

– Jag sov nästan ingenting i natt, säger han men tillägger:

– Jag är otroligt nöjd med att jag spelade min bästa tennis när jag som bäst behövde det.

Två gånger tidigare har han varit i final i Paris – då i Franska mästerskapen.

– Jag har ju inget bra facit när det gäller finaler här i Paris. Men nu står jag här med en titel, säger Söderling som nu laddar om för ATP-slutspelet i London.

Enklare väg till finalerna

Ett bra resultat där kan göra att han klättrar ytterligare en placering på världsrankningen, men redan platsen som fyra kan ge honom fördelar i kommande grand slam-turneringar. Den betyder att 26-åringen inte kan lottas mot suveränerna Federer eller Rafael Nadal förrän i semifinalspel – till skillnad från tidigare, då svensken allt som oftast slagits ut i kvarten.

– Robin har ju spelat väldigt, väldigt bra i de stora tävlingarna. Han är definitivt den spelare som kan utmana de tre största (Federer, Nadal och Novak Djokovic), säger Thomas Johansson.

Hur bra kan Söderling bli?

– Personligen tror jag att han kan bli bäst i världen och världsetta. Han har tiden för sig. Han är en av killarna som kan utmana Nadal.

FAKTA

1. HUR STOR ÄR SÖDERLINGS SEGER I PARIS? 2. NÄR VINNER HAN SIN FÖRSTA GRAND SLAM-TITEL?

Maria Strandlund-Tomsvik, tv-expert och damförbundskapten

1. Jättestor. Att vinna sin första masterstitel är en milstolpe för Söderling. Grand slam-finalerna har varit en milstolpe. Det här är en annan, och nu är han världsfyra.

2. Inom två år. Han har ju spelat bäst i Franska mästerskapen. Så det blir där, eller i US Open.

Björn Hellberg, tennisorakel

1. För Söderling är det hans tredje största bedrift. Finalerna i Franska mästerskapen har varit större.

2. Jag är osäker på om han gör det över huvudtaget. Men om han gör det, så blir det nästa år. Sen kan det bli svårt, det kommer ju många spelare underifrån. Robin har varit framgångsrik på alla tre underlagen, men har nog bäst chanser i Paris eller US Open.

Thomas Johansson, före detta tennisproffs

1. Det är den överlägset största segern i hans karriär. Bara en grand slam-seger kan ju slå det här. Det här var bara ytterligare ett bevis på att han är bland de bästa i världen.

2. Det är bara en tidsfråga. Han har stor chans redan nästa år. Det unika med Robin är ju också att han kan vinna i stort sett vilken som helst av turneringarna.

Stefan Holm, Sportbladets expert

1. Stort, men inte så stort att jag hoppade ur skorna och ägnade söndagskvällen åt fontänbad. Robin är en världsspelare och slog fem lägre rankade spelare.

2. Det beror på hur länge Federer och Nadal håller på. Jag hoppas att jag får fel, men är inte säker på att Robin kommer att vinna någon grand slam-titel. Oavsett kommer han att kunna summera en fantastisk karriär.