Aftonbladet
Dagens namn: Ellen, Lena
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Gänget bakom Trav365

Mattias Spante, 17 (mattias.spante@aftonbladet.se)

Hoppat av gymnasiet i Storuman för att få syssla med sin favoritsport trav på heltid. Beskriver sig själv som sjukt travintresserad och det innebär att han pluggar startlistor minst två timmar om dagen.

Varför kallas du för underbarnet?

– Jag är väl inte riktigt som alla andra (skratt). Skämt åsido, så präglas större delen av min tillvaro åt travet och det är mitt absolut största intresse. Trots att jag bara är sjutton år, så kan jag massvis med saker runt om sporten, och spelet också för den delen. Jag får väl säga att jag tillhör kulltoppen för att prata travspråk. Med andra ord, sjukt travintresserad, typ.

Vad är bäst med att flytta från Lycksele ner till Stockholm?

– För det första så gillar jag stora städer, vilket Stockholm passar in bra på. För det andra så vill jag vara på trav mer ofta, och Solvalla kör ju trav lite oftare än Lycksele. Och för det tredje så om man ska arbeta med travet så är det en klar fördel att vara här nere i stället för hemma i Norrland. Nu har jag inte räknat upp fördelarna med att bo hemma jämfört med Stockholm, men dessa får vi väl ta en annan gång.

Favorithäst genom tiderna?

– Två: Fransyskan Fan Idole gillade jag skarpt under tiden som hon tävlade och min favorit numera är "flygmaskinen" Passionate Kemp. Båda dessa har det blivit ett och annat roligt minne med.

Christoffer Svensson, 23 (christoffer.svensson@aftonbladet.se)

Född på Gotland. Började att skriva om trav för Gotlands Tidningar. Har även arbetat som nyhetsreporter och Ungredaktör för Vestmanlands Läns Tidning i Västerås.

Hur var det att skriva trav som 16-åring?

– Enkelt. Jag var skoningslös.

Tröttnar du aldrig?

– Jo, varje lördag efter V75 när jag sitter med en värdelös kupong i handen.

Säg nåt du irriterat dig länge på inom travet.

– Alla defileringar inför varje lopp. Känns väldigt stelt och dessutom tar det bara en massa tid.

Vilket lir är du mest stolt över?

– Det V5-system som gav drygt tiotusen.

Vem är du mest nyfiken på i travsverige?

– Jorma Kontio. Han är rätt tyst av sig.

Varför kommer Trav365 vara bättre än Travronden?

– Trav365 kommer att bli mer lättillgänglig och rikta sig till en bredare publik.

Maths Nilsson, 32 (maths.nilsson@minimedia.se)

Redaktör för Trav365. Har fått tillbaka travintresset efter en 9-årig svacka.

Varför behövs Trav365?

– För att trav skrivs på ett alldeles för tråkigt sätt i pressen i dag. Det är bara för de invigda. Vi vill skriva om travet som sport på ett sätt som alla kan ta till sig.

Är inte redaktionen på Trav365 lite för ung?

– Jo, alla är inte ens myndiga... Men vi sätter travkunnande och engagemang före ålder. Men Aftonbladets högsta chefer är över 60 i alla fall, det känns tryggt.

Det sämsta inom travjournalistiken?

– Alla floskler: Gå på rulle, fiduser och patenterade smygresor. Jag vill skriva om trav på ett mer konkret sätt som är lättare att förstå.

Ska du göra som så många andra på Aftonbladet – skaffa en egen travhäst?

– Nej, men jag har köpt en sportbil med en hel massa hästar under huven i stället. Men lite sugen på ett kallblod efter Järvsöfaks är jag allt.

Mattias Karlsson, 34 år (mattias.karlsson@aftonbladet.se)

Spelredaktör på Sportbladet spel, den rosa papperstidningen. Hinner också jobba med redigering av sidor och som reporter, hoppar ibland in som krönikör och som tipsexpert.

Hur stort är det att vara på Vincennes och Prix d'Amérique?

– Arrangemanget är otroligt proffsigt, på publikplats är det folkfest med 40 000 åskådare. Loppet och banan är lika mäktiga.

Hur kan trav bli ännu populärare?

– Trav är redan en av våra största folksporter och blir bara populärare. Men vardagstravet har tappat publik på plats, där måste man jobba mer med arrangemanget och publikutrymmena.

Dina förväntningar på Trav365?

– Att det blir en fortsättning på Sportbladets jobb med att intressera den breda publiken och de som inte redan är travintresserade, samtidigt som de som redan är experter har nytta av innehållet. Många

av de travmedia som finns är svårtillgängliga innehållsmässigt för den stora massan.

Har du någon gång tagit hjälp av Harry när du lirat?

– Ja, när jag inte hunnit plugga ordentligt. Harry kan vara en schysst polare som hjälper folk att komma in i sporten och spelet.