Aftonbladet
Dagens namn: Magnus, Måns
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Jag har själv provat grisfösare”

Legendaren om otillåtna metoder i travbranschen

Olle ”Lappen” Lindqvist har själv testat grisfösare.   Olle ”Lappen” Lindqvist har själv testat grisfösare. Foto: ALN

BOLLNÄS/STOCKHOLM Legendariske travtränaren Olle ”Lappen” Lindqvist, 71, tycker det är orättvist att Åke Svanstedt ensam ska stå anklagad för att ha använt ”grisfösare”.

– Jag har själv provat och ett 100-tal andra tränare med mig. Sannolikt har vi alla kommit till samma slutsats, nämligen att skrämma travhästar med elström inte ger några positiva effekter, säger Lindqvist.

”Lappen” Lindqvist vann 1 600 lopp under sin karriär.

Höjdpunkterna var två derbysegrar och vinsten med Micko Tilly i VM-revanschen i New York.

–?Jag vann inget av de 1?600 loppen på grund av någon grisfösare. De är värdelösa. Men prova ville man ju göra som de flesta andra tränare på min tid på någon trög häst. Men det är många år sen nu.

Vet du att andra tränare använt grisfösare?

– De flesta som jag känner har provat, säger han.

Men de travtränare som Sportbladet pratat med känner inte igen ”Lappens” beskrivning.

– Jag har varit i branschen i 40 år och kan konstatera att jag och Olle har väldigt olika uppfattningar i den här frågan, säger Sveriges mest framgångsrike travtränare Stig H Johansson, 63.

”De flesta var jäkla sadister”

– Visst har jag hört talas om att det förekommit, men att det skulle ha varit så här utbrett har jag svårt att tro.

Jägersrotränaren Lutfi Kolgjini:

– Jag är inte ett dugg förvånad över vad han säger, så gick det till på den tiden. Jag har funderat en hel del på den gamla tidens hästkarlar och kommit fram till att de flesta var stora jäkla sadister. I mina ungdomsår jobbade jag i ett stall där man provade grisfösare, men jag var för ung och fick inte vara med

I dag tar ”Lappen” Lindqvist avstånd av från metoden med grisfösare.

– Det är självklart fel att använda ström mot hästar även om stötarna inte är värre än när hästarna kommer åt ett elstängsel. Vi skojade många gånger och satt grisfösaren mot varandra i stallet utan att ta skada.

Han reagerar också över TV-inslaget som ha tycker var en offentlig rättegång mot Svanstedt som inte ens var där.

– Rättegångar ska hållas i domstolar där vittnen talar under ed, inte i en tv-studio. Svanstedts framgångar beror på att han är en skicklig hästkarl och tränare. Inte för att han ska ha använt metoder som vi kasserade för 40 år sedan, säger Lappen.Tord Westlund, Hans Abrahamsson