Aftonbladet
Dagens namn: Magnus, Måns
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Flyttar hem – till Solvalla

Skrällen – Jan Nordin lämnar Italien

Solvalla har gjort årets kap.

Succétränaren Jan Nordin återvänder till Sverige för att etablera sig som tränare på Solvalla.

– Solvalla har en fantastisk bana och jag ser fram emot det här mycket.

Foto: kanal75

Jan Nordin är son till legenden Sören Nordin och haft stora framgångar i utlandet. Redan 1980 begav sig Jan och Sören Nordin till USA och senast har Jan arbetat i storstallet Scuderia Biasuzzi i Italien. Men nu bär det alltså hemåt.

– Pappan i familjen har dött. När Biasuzzi dog i januari tog sonen över verksamheten. Han har startat uppfödning i USA och tog med sig de bästa hästarna dit. Så jag ser jag ingen framtid i Italien.

En annan anledning till hemkomsten är Italiens travförbunds stora problem.

– U.N.I.R.E som är Italiens motsvarighet till STC, ligger långt efter med att betala ut prispengar till ägare och tränare.

Nordins stall i Italien har också haft problem med kidnappningar. Nordins bästa häst Equinox Bi, som vunnit både Breeders Crown och Maple Leaf Trot 2007, blev bortrövad av 2007. Hästen kom tillbaka välbehållen, men fler hästar har försvunnit efter det.

– Avelshingsten Daguet Rapide är fortfarande spårlöst försvunnen. Det blir förhoppningsvis lugnare med kidnappningar i Sverige, säger Jan Nordin.

Om att träna hästar på Solvalla säger han:

– Det är en fantastiskt bana och jag ser fram emot det här mycket. Jag har blivit mottagen med öppna armar från Solvallas sida och vi kommer att ha ett mycket gott samarbete i framtiden.

Mängdträning

Jan Nordins träningsmetoder går ut på att träna mer distans än speed, för att undvika att producera fram skador.

– Det har fungerat mycket bra i Italien, säger Jan Nordin.

För hästarna blir det mycket mängdträning i grupp och nästan all träning sker på banan. Verksamheten kommer igång den första maj och stallet är klart första veckan i april. I första hand kommer Jorma Kontio och Johnny Takter köra Nordins hästar.

– Jag hoppas få ett bra startmaterial med unga hästar och bygga på med god kvalitet. Att ha en lagom mix i stallet som jag är van vid från Italien.

Hyr 24 boxar

Till att börja med kommer Jan Nordin att hyra ett stall med 24 boxar på Solvalla.

– I framtiden finns det även planer på att jag ska ha stall ute på träningscampen Simlon, där det finns 68 boxar. Mycket beror på responsen från hästägarna.

Jens Oscarsson, Minimedia
Senaste nytt