Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

De är travets elit

Har kört in 984 565 619 kronor på tio år

Närmare en miljard eller exakt 984 565 619 kronor.

Så mycket har landets tio bästa travstall kört in de fem senaste åren.

Av prispengarna i Sverige tog "topp tio-gänget" hand om 26,1 procent av den totala kakan.

Foto: ALN

Är det kris i trav-Sverige?

Travtränarna kräver höjda prispengar.

Ett argument är att omsättningen på travspel ökar varje år - och man undrar vart tar pengarna tar vägen?

Vi har tittat på lite statistik vart dagens prispengar tar vägen.

Torr och ren statistik som gäller varmblodiga hästar.

Vilka kör in mest? Hur fördelar sig prispengarna?

1995 tog "topp-tio-gänget" 17,4 procent av priskakan.

2000 tog "topp-tio-gänget" 20,4 procent av priskakan.

2005 tog "topp-tio-gänget" 23,6 procent av priskakan.

2008 tog "topp-tio-gänget" 28,1 procent av priskakan.

Och trenden blir starkare och tydligare hela tiden.

De starka blir starkare - och följaktligen de svaga svagare.48 dominerar

Fakta är att efter årets första 1,5 månad så har 48 A-tränare (proffs) lagt beslag på 46 procent av de utdelade prispengarna, alltså nästan hälften.

Den andra hälften får övriga 341 A-tränare dela på tillsammans med landets 4 800 B-tränare (amatörer) och eventuella utländska gästar.

Trenden är för övrigt den samma när det gäller kuskarna.

1995 körde de tio främsta in ungefär 25 procent av de totala pengarna. I dag är åtta av tio på topplistan mer eller mindre rena catchdrivers och de tar 33,7 procent av prispotten.Olika åsikter bland de aktiva

Vi lät ett antal aktiva ta del av statistiken.

Så här kommenterar de siffrorna.

Jim Frick, A-tränare på den övre halvan och ordförande i travtränarnas riksförbund:

– Det är så här det har blivit och det vet vi ju om. Höjda prispengar skulle ge mer till både de största och de mindre tränarna, så är det ju. Däremot skulle jag vilja se att man ändrade skalan när det gäller prispengarna, det får inte vara för sluttande lutning, till exempel 25 000 i första- och sedan 10 000 eller 8 000 i andrapris.Stig H Johansson, A-tränare, ständigt högt i alla topplistor:

– Jag kan inte säga att jag är överraskad av siffrorna utan det här är en tendens vi sett länge. Men det här är en tävlingsverksamhet och så måste det vara. Däremot kan jag säga att även vi stora har problem med ekonomin i dag. Att öka prispengarna skulle även ha en psykologisk betydelse som jag inte tror man ska underskatta.Erik Svensson, A-tränare som tillhör travtränarna i mittenskiktet:

– Det går inte att göra något åt den här utvecklingen. Självklart är det så att marknaden måste styra och att vi tävlar om stålarna.Sten O Jansson, A-tränare utanför toppgänget:

– Jag har tänkt mycket på det här att vi har en tydligare elit, men jag ser inget problem med det. Jag tycker vi har fullt tillräckligt med pengar att tävla om. Det handlar istället att prestera. Man kan inte betala en korpspelare i hockey lika mycket som "Foppa". Men jag vill gärna se tydliga förstapris som man kan sikta på. Jag drömmer förstås att en dag få tillhöra de bästa och då ska man tjäna pengar.Bengt G Wejshag, en av landet 4 800 B-tränare:

– Det här är förstås en oroväckande utveckling. Som jag ser det är det de mindre tränarna och amatörerna som är basen i svensk travsport och de måste få mer av kakan. Jag ser travet som en folkrörelse och det ska vara fest på banorna när det är tävling. Då behövs mångfald - och en framtid med ett antal storstall och samma kuskar i loppen skulle kunna bli ett gigantiskt problem. Inte minst när det gäller att locka publik till banorna.Även STC:s generalsekreterare Ulf Hörnberg har fått chansen att kommentera siffrorna.

– Det här är något vi är medvetna om det är siffror vi måste ta på allvar. Vi pratar om att det behövs en bredd inom travsporten och då krävs andra åtgärder än att bara höja prispengarna.Lars-Ove Pettersson/ KANAL75
Senaste nytt