Aftonbladet
Dagens namn: Bernhard, Bernt
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Kollegornas stöd till stjärntränaren

Foto: KANAL75

Åke Svanstedt-fallet skakar trav-Sverige.

Nu ställer sig landets ledande tränare bakom sin kollega.

– Jag har aldrig tagit det här på allvar, säger Kari Lähdekorpi till Trav365.

För några månader sedan blev travtränaren Åke Svanstedt anklagad för att ha använt el, så kallad grisfösare, på sina hästar. Två personer påstod att de sett Svanstedt använda grisfösare på sina hästar.

I facktidningen Travronden träder nu ett nytt vittne fram och berättar i detalj om hur Åke Svanstedts försteman Glenn H Persson har gett hästarna elstötar i träningen. Glenn H Persson samt Carl-Johan Jepson, som tidigare arbetat hos Svanstedt, har delgivits misstanke om djurplågeri samt medhjälp till djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen.

Svanstedt och hans anställda nekar till anklagelserna och nu ställer sig landets ledande tränare bakom sin kollega.

– Svanstedt är en jättebra kompis och jag hoppas och tror att det här inte är sant, säger Solvallatränaren Roger Walmann.

Hur känns det här för dig efter uppgifterna som kommit fram?

– Det känns absolut inte bra. Det är inte bra för någon av oss. Det är väldigt tråkigt och hela sporten blir nerdragen.

Vad är din känsla?

– Min känsla är att det inte kan ha hänt. Han behöver inte göra det för han är så duktig. Jag tror absolut inte han har gjort det. Men kommer det fram mer och mer vittnen så kan man inte blunda för det. Men jag kan inte se att en så stor man och ett så stort stall skulle kunna göra något sådant här.

Hur tror du det här påverkar travsporten?

– Alla som jobbar med trav strävar efter att hästarna ska må bra och vi sliter hårt. Så det är klart att sådana här saker inte är bra för travsporten. Åke är en jättebra kompis och kollega och jag lider med honom. Jag hoppas han kan bevisa motsatsen och bli rentvådd, säger Roger Walmann till Trav365.