Aftonbladet
Dagens namn: Ellen, Lena
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Miljardärernas prestigekamp

Margareta Wallenius Kleberg, Hans-Gunnar Tillander och Rune Andersson. Margareta Wallenius Kleberg, Hans-Gunnar Tillander och Rune Andersson. Foto: KANAL75.MONTAGE

Tre svenska miljardärer gör upp om ära och berömmelse i helgens E3-lopp.

Margareta Wallenius Kleberg, Hans-Gunnar Tillander och Rune Andersson är delaktiga i hästar som startar.

– Det är lika spännande varje gång, säger Hans-Gunnar Tillander.

Under fredagen och lördagen avgörs E3-finalerna för ston och den öppna klassen. Det är två av årets mest prestigefyllda travlopp för treåriga travhästar, och att vinna ett sådant lopp innebär ära och berömmelse för kusk, tränare, ägare och uppfödare. Förstaprisen i loppen är 600 000 kronor i stoklassen respektive 800 000 kronor i den öppna klassen.

Om man ser till uppfödarna och ägarna finns det med tre miljardärer som slåss om äran, Margareta Wallenius Kleberg, Hans-Gunnar Tillander och Rune Andersson har alla hästar med i loppen som de är delaktiga i.

– Det är ruggigt roligt att vara med, det är lika spännande varje gång, säger Hans-Gunnar Tillander.

Hans-Gunnar har som ägare och uppfödare tre hästar med under E3-helgen.

Under fredagen startar hans två ston, Ivory Tilly och Infra Tilly i stoklassen av E3. Och i morgon startar Ikon Tillyi den öppna E3-klassen.

– Ivory Tilly och Infra Tilly har chans att vara med i striden. För Ikon Tillys del blir det svårare, han får slå ur underläge den här gången då Maharajah är med. Det är en av de finaste hästarna som jag har sett. Han blir svårslagen.

Skördat många framgångar

För Hans-Gunnars del har det blivit många framgångar som uppfödare till Tillyhästarna. Den mest kände är Victory Tilly.

– Det känns helt fantastiskt att ha fått föda upp världens bästa häst, det är få förunnat. Det har blivit många fina minnen med honom. Sedan tycker jag det är rätt unikt att det har gått så bra för vår avel då vi är i sjätte generationen och går runt på tolv avelsston.

Ett av avelstona som Hans-Gunnar har haft är Icora Tilly, även känd som mamma till de fyra miljonärerna Victory Tilly, Brunton Tilly, Golden Tilly och Super Tilly.

Dessutom har hon fött upp en av kvällens starthästar, Infra Tilly.

– Hon ligger allra närmast om min och min frus hjärta. Att föda upp fyra miljonärer är stort. Det var ingen vanlig häst, hon var mer som en levande varelse om man ser till hur hon tog hand om sina föl. Det var en fantastisk individ.

Tror mycket på Ivory Tilly

Av de hästar som tävlar just nu anser Hans-Gunnar att Ivory Tilly är den bästa Tillyhästen som han har fött upp.

– Hon har en mycket hög potential och kan bli riktigt bra, avslutar Hans-Gunnar Tillander.

Markus Jalsborn