Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Kan inte lägga mig ner och gråta”

Foto: Roger Lundsten

Bara timmar efter rättegången tävlade Åke Svanstedt som vanligt – och vann lopp.

Efteråt i vinnarcirkeln pratade han om den svåra rättegången.

– Vad ska jag göra? Jag kan inte lägga mig ner och gråta.

Sveriges framgångsrikaste travtränare har haft en svår dag.

Torsdagen var den andra av fem rättegångsdagar där Åke Svanstedt står åtalad för anstiftan till djurplågeri.

Dagen började smått kaosartat.

En halvtimme innan rättegången skulle börja fastnade Svanstedt i polisens fartkontroll och blev på platsen av med körkortet.

Senare under rättegången anklagade flera av Svanstedts tidigare medarbetare honom för att ligga bakom att hans hästar blivit elchockade i träning med en så kallad grisfösare.

”Rak och tydlig”

Advokaten Ulrika Borg har följt de två första dagarna av rättegången och tycker att Åke Svanstedt ger ett samlat intryck.

– Åke verkar vara en fåordig man som inte blommar ut. Han svarar kort på frågorna men är rak och tydlig, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att åklagaren är nöjd med de som vittnade mot Svanstedt i dag. Flera av vittnena var tydliga och framförallt Hans G Eriksson beskrev allt på ett tydligt sätt. Han var lugn och sansad och gav ett bra intryck.

– Det som var lite intressant var att Svanstedt öppnade en dörr för att det kan hända saker bakom hans rygg, det gjorde han inte innan. I förundersökningen sa han att han hade full koll på hela sin verksamhet.

Körde lopp – på kvällen

Trots den tuffa dagen åkte Svanstedt från Lidköping till Göteborg efter rättegången för att köra lopp på Åbytravet.

Svanstedt vann lopp två tillsammans med treårige Crown Brodde. Efter loppet frågade Kajsa Gustafsson, intervjuare på Åby, hur det kändes att köra lopp samtidigt som rättegången är igång. Svanstedt ilsknade då till och svarade:

– Vad ska jag göra? Jag kan inte lägga mig ner och gråta.