Aftonbladet
Dagens namn: Bernhard, Bernt
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Svanstedt svart- listad sedan två år

Riskerar nekas licens i USA: ”Systemet säger till om han ansöker”

Åke Svanstedts mardröm fortsätter. Drömmen om en karriär i USA kan gå i kras. I går framkom uppgifter att amerikanerna haft ögonen på honom länge:

– För nästan två år sedan fick vi information om den här personen. Vi har lagt in en spärr i vårt datasystem, säger T.C. Lane, på det amerikanska travförbundet.

Ny smäll Åke Svanstedt hade hoppats få avsluta sin karriär på den nyinköpta gården i Florida. Men nu kan det bli svårt för honom att få licens i USA.   Ny smäll Åke Svanstedt hade hoppats få avsluta sin karriär på den nyinköpta gården i Florida. Men nu kan det bli svårt för honom att få licens i USA. Foto: ROGER LUNDSTEN

I svenska travkretsar har det länge ryktats om att Svanstedt skulle ha använt sig av ”grisfösare” när han tränar sina hästar. Det var först när det väcktes åtal mot Svanstedt som det diskuterades öppet.

”Har lagt in en spärr”

Men långt innan åtalet hade misstankarna mot Svanstedt nått USA. Där har travförbundet bestämt sig för att vara på sin vakt mot den svenske stortränaren som hamnar på svarta listan:

– Faktum är att vi för nästan två år sedan fick information om den här personen, och att sådana här saker hade försiggått i hans träningsverksamhet. Hur vi fick informationen kan jag inte gå in på, men detaljer om detta har kommit till vår kännedom tidigare. Vi har lagt in en spärr i vårt datasystem, så att om Svanstedt ansöker om licens hos oss kommer systemet att ”flagga” för det, säger T.C. Lane.

Vill avsluta i USA

Svanstedt har i flera år pratat om en flytt till USA. Tanken är att karriären om några år ska avslutas där på hans nyinköpta gård. Han har själv sagt till Sportbladet att det är en dröm att flytta dit för att träna unghästar i ett behagligt klimat.

När han fälldes i tingsrätten i veckan kom en flytt allt närmre. Redan i morgon åker han till gården och lämnar Sverige i tre veckor, en ovanligt lång tid för en travtränare. Om domen i tingsrätten sedan vinner laga kraft riskerar han att bli av med sin tränarlicens i Sverige.

Det hetaste alternativet har då varit att börja om i USA. Men enligt T.C. Lane på det amerikanska förbundet är reglerna ännu klarare än i Sverige, han kan aldrig få en licens om han fälls:

– USTA:s regler är mycket tydliga avseende brott mot djurskyddslagstiftningen. Om Svanstedt döms för detta kommer vi inte att kunna bevilja honom licens, säger T.C. Lane till Travronden.

Det finns ännu en plan för Svanstedt om han inte skulle få licens i USA. Enligt källor till Sportbladet finns då tankar på att låta sonen Anders eller någon annan medarbetare stå som ansvarig för verksamheten.

Kommer att överklaga

Direkt efter att domen offentliggjorts berättade Svansteds advokat Leif Silbersky för Sportbladet att de ska överklaga. Först när en slutlig dom har fallit kommer ett besked om ett eventuellt straff från det svenska travförbundet.