Aftonbladet
Dagens namn: Bernhard, Bernt
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Westholm: Vi vinner loppet från dödens

Foto: ALN

Jörgen Westholm har inlett året strålande.

På lördag jagar han nya segrar på V75.

– Nelle d'Amour gillar att galoppera men lyckas jag få honom felfri vinner vi från dödens, säger Westholm.

Rommetränaren Jörgen Westholm har under årets fem första månader kört in nästan fyra miljoner kronor. Westholm, som har 77 hästar i träning, satsar hårt på Frankrike och har en rörelse på träningsanläggningen Grosbois utanför Paris.

Den stora anledningen till framgångarna i år är hästarna som tävlat på svensk mark. Flera av Westholms hästar har radat upp segrar och på lördag har han heta segerchanser på Rättvikstravet som arrangerar V75.

– Vi har haft en jättefin inledning på året i Sverige med många hästar som vunnit lopp. I Frankrike har det gått lite sämre men det får vi se till att fixa till. Vi har haft en generationsväxling och de franska treåringarna har varit lite sena.

Satsar på hästägarna

Jörgen Westholm är en av få travtränare i Sverige som hårdsatsar på hästägarna. Flera gånger om året har Westholm träffar för sina hästägare och ibland arrangerar han till och med resor till Frankrike.

– Alla måste försöka göra mer för hästägarna så de tycker att det är roligt att komma på trav. Det är trots allt de som gör så att ATG kan omsätta 12 miljarder per år, då måste man ge något tillbaka också. Man måste känna sig värdefull när man kommer till en travbana och ska se sin häst starta. Vi som tränare måste få hjälp att locka hästägarna till banorna så de inte stannar hemma och ser på atg-live. Just nu får vi alldeles för lite hjälp.

Gillar att galoppera

En av Westholms hästar som imponerat i år är femårige Nelle d'Amour som vunnit två lopp. Hästen har visat sig urstark men även visat stor osäkerhet. De gånger han travat felfritt har motståndarna haft stora problem.

– Nelle har riktigt hög kapacitet för klassen men gillar att galoppera. Han är hopplöst osäker och senast galopperade han i ett ryckigt kört lopp i Norge, han hade varit långt framme annars.

”Vinner från dödens”

På lördag startar Nelle d'Amour i V75-6 på Rättvik. Hästen inleder från spår sex i voltstart och tränaren tror på seger – om hästen går felfritt.

– Han vinner loppet om han kommer fram i dödens tidigt och håller sig i trav. Han älskar dödens men det är som sagt galopprisk så man får ligga lite lågt ändå, säger Jörgen Westholm.