Aftonbladet
Dagens namn: Bernhard, Bernt
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Han kändes fantastiskt fin”

Lutfi Kolgjini dominerade i kvalen till E3 – har fyra hästar i finalen

Raja Mirchi och Lutfi Kolgjini.   Raja Mirchi och Lutfi Kolgjini. Foto: Claes Kärrstrand/ Kanal 75

E3-finalerna i Eskilstuna blir något alldeles extra.

I uttagningarna på Bergsåker fick vi se några fantastiska prestationer.

Mest imponerade Raja Mirchi och Kadett C.D. och vi har en sevärd duell att se fram emot i finalen.

– Raja Mirchi kändes fantastiskt fin idag, sa Lutfi Kolgjini som totalt kvalade in fyra hästar till finalerna.

Det var sportsligt en riktig höjdare som bjöds på Bergsåker under tisdagskvällen. Sveriges främsta treåringar gjorde upp om platserna i E3-finalerna som körs i Eskilstuna första helgen i juli.

Raja Mirchi var åter tillbaka i vinnarcirkeln efter galoppdebaclet senast som berodde på tandproblem. Nu fick storfavoriten en tuff inledning och hamnade i mycket vida spår i första kurvan. Han var ett tag utanför doseringen innan Kolgjini satte full fart. Ut på första långsidan attackerade han ledande Amaru Boko och fick ta över täten utan strid. Första halvvarvet travades i 1.11-tempo och i sista kurvan hade två hästar gått loss. Amaru Boko skuggade Raja Mirchi och in på upploppet vred Jorma Kontio ut sin häst och försökte gå i närkamp. Dessa två var långt före de övriga och Amaru Boko utgjorde aldrig något allvarligt hot. Raja Mirchi bara lufsade undan och vann bekvämt på strålande tiden 1.13,4/2140a.

– Raja Mirchi kändes fantastiskt fin idag. Han visade bra styrka och moral som kunde vinna så lätt efter den inledningen. Vi krokade även ihop med Eriks häst i första kurvan men han redde ut det också. Han ska definitivt räknas i finalen, sa Lutfi Kolgjini.

Svenskt rekord

Jägersrotränaren hade tolv hästar som kvalade och fick med sig fyra till finalen. De övriga var Nice Kronos (var helt överlägsen efter att ha forcerats till ledningen och satte dessutom svenskt rekord för treåriga utländska ston med tiden 1.13,8), Classic Man (vann för Danielsson Olsson efter en resa i rygg på ledaren), samt Knowledge Face (tvåa för Björn Goop).

Stockselius har en stjärna

En treåring som också är ett riktigt stjärnämne är Kadett C.D. Han ägs av schlagergeneralen Svante Stockselius och imponerade stort för sin tränare Robert Bergh. Kadett C.D. kördes fram utvändigt om ledaren mitt i loppet och redan i sista sväng hade han slagit klorna i ledande Update. Kadett C.D. bara klev undan med klippande öron över upploppet och svarade för en femstjärnig insats. Det såg heller inte ut att vara slutsålt i mål - trots segertiden på 1.13,5.

– Det är en otrolig känsla att köra honom. Hästen springer bara och leker tills jag säger till honom. Då tar han i och springer en bit till. Idag knackade jag lite på honom i sista sväng och då svarade han direkt, sa Robert Bergh som även han kvalade in fyra hästar till finalerna.

Bergh hundraprocentig

Robert Bergh hade fyra till start och blev således hundraprocentig. Berghs övriga finalister är Aleksej (delägs av Henrik "Zäta" Zetterberg ihop med sin sambo Emma Andersson och långspurtade strålande till tredjeplatsen), Wariner och Domino Sund.

En annan treåring som imponerade bland hingstarna var Noe d'Asolo som vann från ledningen på 1.13,7 före toppspurtande Top Dreamcatcher. Noe d'Asolo tränas av Stig H Johansson och kördes av Erik Adielsson.

Walmann har nya stjärnston

Roger Walmann brukar dominera när det handlar om ston och stora lopp. Han fick se tre av sina hästar kvala in till Stofinalen och Walmann har den stora favoriten i sitt stall. Det är Tamla Celeber som var läcker att skåda när hon lekte hem sitt uttagningslopp. Efter en perfekt resa i andra par utvändigt satt Örjan Kihlström nästan helt stilla över upploppet när hon kopplade greppet. Segertiden blev fina 1.13,8 och Örjan Kihlström var resolut när han och Walmann fick välja spår först till finalen. De tog bricka ett utan någon längre betänketid...

– Det är en jättemysig häst som är lugn och fin. Hon är jättebra och när man begär lite av henne så svarar hon direkt, berömde Örjan Kihlström.

Han vann även med Roger Walmann-tränade Helen Roc som fick bestämma i täten och ledde från start till mål. Walmann fick även med Honest Ås till Stofinalen via en tredjeplats.

Finalen i Stoklassen körs i Eskilstuna fredagen den 2 juli. Förstapriset är 650 000 kronor.

Finalen i den Öppna klassen avgörs på lördagen den 3 juli i Eskilstuna inom V75. Där är förstapriset 800 000 kronor.Michael Carlsson/Kanal 75