Aftonbladet
Dagens namn: Jon, Jonna
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

– Det här upplägget passar honom perfekt

Här är startlistorna till årets upplaga av Sprintermästaren –

Foto: ALN

Alvena Pele var tvåa i Kungapokalen.

I Sprintermästaren är det förstaplatsen som hägrar.

– Ska han vinna något klassiskt lopp så ska det vara det här. Upplägget med försök och final över sprinterdistans passar honom perfekt, säger Solvallatränaren Per Lennartsson.

Per Lennartsson hade turen på sin sida när startspåren till försöken till Sprintermästaren lottades på torsdagen. Både Alvena Pampas och Alvena Pele startar från andraspår i Halmstad nästa torsdag.

– Det är alltid lättare att ta sig till final från bra lägen, konstaterar Per Lennartsson.

Alvena Pampas har vunnit sju lopp av 17 i karriären och visade kanonform senast i Östersund på V75 då han vann på 1.12,3 över 1640 meter.

– Det är en stentuff häst som egentligen gjort bra lopp i hela sitt liv. Jag har förhoppningar att vi ska ta oss till final och han springer säkert en låg 1.12-tid.

Alvena Pele har tillhört kulltoppen hela karriären och har varit i final i både Svensk Uppfödningslöpning som tvååring och Svenskt Travkriterium som treåring. Han var tvåa i Kungapokalen tidigare i år och närmar sig en fullträff i de stora loppen. I karriären har det blivit nio segrar på 29 starter och drygt 1,5 miljoner kronor insprunget.

– Han känns som en klarare vinstchans. Han är startsnabb och spöade till och med Red Hot Dynamite över sprinterdistans i fjol. Ska han vinna något klassiskt lopp ska det vara det här, säger Per Lennartsson.

Tio till final

Bra startspår fick även Lutfi Kolgjinis kungapokalsvinnare Sebastian K., som inleder från innerspår i sitt försök. Han utmanas av bland andra Robert Berghs franske glänsare Sinou Madrik.

Otur i lottning hade bland andra Stefan Melanders kriterietvåa Oracle och Åke Svanstedts USA-import Select Yankee, som båda brottas med bakspår i sina försök.

De tre första i varje försök plus den högst rankade fyran går till finalen senare på torsdagskvällen där vinnaren får 1 044 900 kronor.Lars-Ove Pettersson/Kanal 75
Senaste nytt