Aftonbladet
Dagens namn: Brynolf
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Kostar miljoner – floppar på banan

Statistiken avslöjar miljonförlusterna – så gick det för de dyraste hästarna

No Publicity, Inlines och M.T.Danny Boy var alla mycket dyra på auktion. Av dessa tre är det bara Inlines som visat framgångar på banan.   No Publicity, Inlines och M.T.Danny Boy var alla mycket dyra på auktion. Av dessa tre är det bara Inlines som visat framgångar på banan. Foto: ALN

Vid Elitloppsauktionen köpte hockeystjärnan Mats Sundin en ettårig travhäst för en miljon kronor.

Men statistiken visar att det kan bli en dyr historia för Sundin.

Enligt uppgifter Trav365 tagit fram så floppar i stort sett alltid auktionsdyringarna.

– Det här visar hur svårt det är att plocka fram en unghäst, det är inga garantier att man får en bra häst bara för att den är dyr, säger experten Thomas Nilsson.

Vid årets Elitloppsauktion köpte NHL-stjärnan Mats Sundin den dyraste hästen. Sundin och Solvallatränaren Stefan Hultman, som ska träna ettåringen, blev extremt intresserade av Viking Kronos-sonen Rebellion. När Rebellion klev upp i ringen visade många intresse men Sundin vek inte ner sig utan köpte hästen för 1 010 000 kronor. Sundins kollega, Kristian Huselius, bjöd länge emot Sundin men när budet var uppe över miljonen valde Huselius att hoppa av och därmed gick hästen till Sundin.

Framtiden ser lovande ut för Sundins ettåring men enligt statistik Trav365 tagit fram så är det mycket stor chans att hästen floppar på tävlingsbanan. Under de senaste sex årens Elit- och Kriterieauktioner har enbart en av de tolv dyraste hästarna sprungit in mer pengar än vad den kostade i inköp.

2002 köpte Stefan Hultman Inlines för 510 000 kronor och hästen har nu, vid nio års ålder, sprungit in 839 000 kronor. Men hästen har med största sannolikhet ändå blivt en minusaffär för ägarna då månadskostnaden för en häst ligger på cirka 12 000 kronor.

Kostade en miljon – har tjänat 27 000

2006 köpte Hans Sundqvist, rutinerad hästägare, M.T.Danny Boy för 1,1 miljoner kronor. Hästen inledde karriären lovande och tog tre segrar på de fem första starterna, men efter det har det strulat för hästen. Under sin karriär har hästen enbart lyckats tjäna 112 000 kronor.

Affärsmannen Kurt Wijkström har under de senaste åren satsat stenhårt på travsporten och köpt flera dyra hästar på auktion. Men framgångarna har uteblivit för Wijkström och under 2007 köpte han No Publicity för en miljon kronor på Elitloppsauktionen – ett floppköp än så länge.

Hästen, som tränas av Timo Nurmos, har på tre starter vunnit ett lopp och enbart tjänat 27 000 kronor.

”Ingen garanti”

Thomas Nilsson, före detta travtränare och TV4-expert, blir inte förvånad då han får höra om den mörka statistiken.

– Det här visar hur svårt det är att plocka fram en unghäst. De blir dyra för att de har bra härstamning och oftast en bra exteriör. Men man har sett exempel på hästar som haft dålig exteriör men bra härstamning som kostat mycket, säger Nilsson.

Vad ska man titta på då man köper en ettårig häst på auktion?

– De ska ha en bra exteriör, det är det absolut viktigaste. Härstamningen är egentligen inte intressant. Alla travhästar har världsrekordhållare i stammen och bra gener. Det gäller bara att generna ska falla på rätt plats. Man kan få fram en stjärna på vilken stam som helst.

Vad säger du om att folk köper ettåringar på auktion för flera miljoner? Är det dumdristigt?

– Det vill jag inte ha några synpunkter på. Det är livsviktigt för sporten att folk köper hästar och att folk köper så bra hästar som möjligt. Det kan jag inte ha några synpunkter på men att köpa den dyraste hästen är ingen garanti för att den blir bäst. Naturligtvis vill man ha en välstammad häst med bra exteriör som är uppvuxen hos en framgångsrik uppfödare, det är det man letar efter. Men även om förutsättningarna finns där så är det ingen garanti att den blir bra för det, säger Thomas Nilsson.