Aftonbladet
Dagens namn: Botvid, Seved
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Oljedirektörens superanläggning

Stefan Friborg, 63, gör succé inom galoppen – här är hans ranch

En hårt satsande hästägare Stefan Friborg har en av världens mest imponerande privata galoppanläggningar hemma i Brasilien. I det senaste numret av Galoppmagasinet berättar han om satsningen.   En hårt satsande hästägare Stefan Friborg har en av världens mest imponerande privata galoppanläggningar hemma i Brasilien. I det senaste numret av Galoppmagasinet berättar han om satsningen. Foto: John Eriksson/Kanal 75

Oljedirektören Stefan Friborg gör succé inom galoppvärlden.

För sju år sedan hade han ingen galopphäst.

Nu har han 200 hästar och en av de mest imponerande träningsanläggningarna i världen.

I det senaste numret av Galoppmagasinet berättar den framgångsrike oljedirektören Stefan Friborg, 63, om sin stora galoppsatsning.

Direktören från Hallsberg har gjort succé inom galoppen. Fram till i våras var han en doldis här i Sverige, men han blev känd över en natt då hans stjärnhäst Gloria vann Dubai World Cup och omkring 70 miljoner kronor.

I Brasilien, där han har sin träningsanläggning, har han dock skördat stora framgångar.

Egen bana

Friborg har satsat mycket och byggt en träningsanläggning i Teseropolis utanför Rio De Janeiro. Där har han sprängt bort ett berg och byggt en egen galoppbana. Sammanlagt har han och hustrun Dalva 80 hästar i träning. Dessutom driver de ett eget stuteri i Curitibana där de har fem avelshingstar och 32 avelsston.

– Vi föder bara upp hästar för att tävla med dem. Vi säljer dem inte, hästarna ska tävla i våra silks, berättar Stefan Friborg för Galoppmagasinet.

900 kvadratmeter

Stefan Friborg kom till Brasilien i affärer på 1990-talet och efter det blev han kvar. Han träffade sin hustru Dalva och nu har de flera bostäder tillsammans.

I Copacabana har de en 900 kvadratmeter stor lägenhet, på ranchen i i Teresopolis har de en villa med egen swimmingpool. Dessutom har de en bostad i området Palms i Dubai.

– Vi har hus i Buenos Aires också, i Mar Del Plata. Och jag har faktiskt en lägenhet på Mälargatan i Västerås, berättar han för för Galoppmagasinet.

I helgen besöker Stefan Friborg och tre av hans hästar Stockholm och Täby Galopp. Det här är första gången som hans hästar tävlar i Sverige.

– Jag ser verkligen fram emot att komma till Sverige, berättar han för tidningen.