Aftonbladet
Dagens namn: Magdalena, Madeleine
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Varningen: Stor risk att de diskar honom

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75

Ett enormt tryck ligger på Stefan Hultmans axlar.

Om mindre än en vecka ska han vinna Prix d'Amerique med Maharajah och fixa en efterlängtad svenskseger.

Nu varnar experten Anders Lindqvist för de franska domarna – som är stenhårda.

– Finns det minsta tendens för orent trav så kommer de diska honom, de är väldigt patriotiska, säger Lindqvist.

Anders Lindqvist.   Anders Lindqvist. Foto: ALN

Maharajahs uppladdning inför världens tuffaste travlopp Prix d'Amerique har varit perfekt. För åtta dagar sedan vann han det sista förberedande loppet, Prix de Belgique, på ett övertygande sätt och nu startar Maharajah som delad favorit i Prix d'Amerique tillsammans med franske Ready Cash. Trycket från de svenska travfansen är enormt och på söndag kommer Maharajah ha ett stort stöd på läktarna på Vincennes travbana i Paris.

”En taktikdiskning”

Förutom stentufft motstånd varnar nu Frankrikeexperten Anders Lindqvist för de franska måldomarna som är stenhårda. I Frankrike leder dåligt trav hos hästarna till diskvalifikation vilket kan bli en mardröm för Stefan Hultman. Enligt Lindqvist är det 20 procents chans att Maharajah blir diskad i Prix d'Amerique.

– Travar han likadant som i Prix de Belgique och slår någon av fransmännen så blir han nog diskad. I Frankrike tyckte man att diskningen av Ready Cash förra söndagen var hård, men det kan ha varit en taktikdiskning. Maharajah vill de ha med i Prix d'Amerique och få upp honom som favorit. Finns det minsta tendens för orent trav så kommer de diska honom. Är han före några av de franska favoriterna så behövs inte mycket för att de ska plocka bort honom, de är väldigt patriotiska och älskar sin ras. Om de diskar honom så kan de säga att de var hårda mot Ready Cash veckan innan, så är det tyvärr. Maharajah behöver inte be om det många gånger innan domarna diskar honom, säger Anders Lindqvist.

”Som en pungspark”

Anders Lindqvist har själv som aktiv varit fyra i Prix d'Amerique. Precis när han skulle korka upp champagnen och fira fick han beskedet om att han blivit diskvalificerad.

– Det kändes som en pungspark, att bli diskad som etta är i princip som en kastrering. Men domarna är inte snälla, speciellt inte mot utlänningar och i så stora lopp.

Vad tyckte du om Maharajahs uppträdande i senaste starten?

– Det fanns inget att klaga på förutom att han att han ryckte med huvudet. Men det där är Hultman och stallet väl medvetna om. Men det gäller att rätta till det för de får inte ge domarna chansen. Ger man dem lillfingret så tar de hela handen. Tre av de sju som vinner på V75 hade blivit diskade i Frankrike, säger Anders Lindqvist till Trav365.