Aftonbladet
Dagens namn: Ellen, Lena
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Hästarna tävlar trots jätteskulden

Trots skulderna på 70,7 miljoner kronor fortsätter Kurt Wijkströms hästar att tävla - och vinna.

Kronofogden har valt att inte försöka mäta ut dem.

– De äter för mer än de springer in, säger Lars Grimborg hos Kronofogdemyndigheten.

Kronofogdemyndigheten har en omfattande utredning runt storhästägaren Kurt Wijkström. Bland annat har de mätt ut fyra skogsfastigheter och en vapensamling. Det är dok inte klarlagt i hur stor utsträckning Wijkström själv äger skogen.

Men travhästimperiet har de lämnat i fred - och det ser ut som hästarna får fortsätta springa - så länge träningsavgifterna betalas. Anledningen: Hästarna kostar mer att träna än vad de kan dra in, anser Kronofogden.

– Vi har mätt ut en rad fastigheter, bland annat skog, men vi är inte säkra på att det kommer att täcka skulderna. Vi har dock inte varit i närheten av att mäta ut hästarna. Dels kostar det mer för oss att föda hästarna under den tid det tar att sälja dem än vad vi kan få in på dem, dels är inte ägarbolagen restförda för några skulder i dagsläget. Vi har därför inte kontrollerat hur ägarbilden ser ut i de bolagen och inte gjort någon utmätning, säger Lars Grimborg hos Kronofogdemyndigheten.

K.W. Stable Sweden AB har i stället själva valt att avyttra ett stort antal hästar. 20 av hästarna har sålts till Tyskland, till bolaget W.W. Import Holz GMBH, som dock kontrolleras av personer i Wijkströms närhet. Andra hästar har sålts på internetauktioner och till ägare hos Lutfi Kolgjini och Kari Lähdekorpi.

Totalt äger de två stallen K.W. Stable Sweden AB och W.W. Import Holz GMBH 43 travhästar. Så sent som i onsdags vann Yankee Glide-avkomman Octopus ett lopp på Solvalla med 100 000 kronor i förstapris.

Senaste nytt