Aftonbladet
Dagens namn: Jakob
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Siktar på start i Prix d’Amerique

Superstoet Viola Silas kan vandra samma väg som Ina Scot

Mot Prix d’Amerique? Viola Silas är storfavorit till att vinna Breeders Crown-finalen för fyraåriga ston, men tränaren Fredrik Persson har högre mål än så. ”Vinner hon i Paris annandag jul startar vi i Prix d’Amerique”, säger han.   Mot Prix d’Amerique? Viola Silas är storfavorit till att vinna Breeders Crown-finalen för fyraåriga ston, men tränaren Fredrik Persson har högre mål än så. ”Vinner hon i Paris annandag jul startar vi i Prix d’Amerique”, säger han. Foto: ALN

Viola Silas är storfavorit till att vinna Breeders Crown-finalen för fyra-åriga ston.

Superstoet är på god väg att bli en ny Ina Scot.

Tränaren Fredrik Persson avslöjar att det kan bli start i världens tuffaste travlopp Prix d’Amerique – redan i januari.

– Vinner hon i Paris annandag jul startar vi i Prix d’Amerique, säger Persson till Sportbladet.

Viola Silas är trav-Sveriges nya sagohäst och har vunnit 20 lopp på 21 starter. Stjärnhästen saknar motstånd bland sina kullsystrar och har hittills vunnit alla storlopp hon har varit med i. I dag är Viola Silas storfavorit till att vinna Breeders Crown för fyraåriga ston i Eskilstuna. Hon har hittills sprungit nästan fem miljoner kronor och kan spä på den summan ytterligare med 700 000 kronor till om hon vinner i dag.

”Tror hon vinner igen”

– Hon vann enkelt i semifinalen med krafter kvar. Efter det har hon tränat som vanligt och känns fin. Men hästen har ingen toppform och på en skala från ett till tio så är det nog en åtta. Jag tror att det räcker bra ändå och att hon vinner igen, säger Fredrik Persson.

Just den där toppformen räknar kalmartränaren ska infinna sig senare i vinter. Efter Breeders Crown-finalen väntar en start på Solvalla och därefter blir det Frankrike. Viola Silas ska starta i storloppet Criterium Continental på Vincennes i Paris annandag jul. Förstapriset där är drygt en miljon kronor. Vinnaren i det loppet blir direktinbjuden till självaste Prix d’Amerique i slutet av januari. Därmed kan hon vandra samma väg som en av Sveriges bästa hästar genom tiderna, Ina Scot, som sedermera vann Prix d’Amerique.

– Med två lopp till i kroppen kommer formen att vara helt på topp lagom till Paris. Då ska den vara tio poäng. Jag har aldrig kört på Vincennes och det blir jäkligt spännande.

Hur tror du att Viola Silas klarar sig i Frankrike?

– Det vore roligt om hon någon gång kunde få slippa att göra grovjobbet och bara följa med i hårt tempo. Det är bra chans att så blir fallet i Paris. Jag tror också att banan där kommer att passa perfekt. Det är stenhårt motstånd men hon skämmer inte ut sig.

Kan starta

Om hon vinner annandag jul, hur blir det med Prix d’Amerique då?

– Ja, oj, just nu känns det som en mil därifrån. Men en sak är säker, att vinner hästen och känns jättebra efteråt så kör vi. Då startar vi i Prix d’Amerique, säger Fredrik Persson.