Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Uppfödarna: Vi kräver åtgärder

ASVT kräver ett åtgärdpaket för att rädda branschen.   ASVT kräver ett åtgärdpaket för att rädda branschen. Foto: ALN

Nu ska avelsföreningen försöka lösa krisen bland uppfödarna.

De kräver ett gemensamt åtgärdspaket från ATG och Svensk Travsport för att rädda uppfödarna och sporten.

”Vi upplever att dagens läge är mycket problematiskt med bristande framtidstro, ett minskande antal uppfödare, allt färre hästar och en klart försämrad ekonomi”, skriver föreningen i ett uttalande.

Vid helgens årsstämma kom Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen, ASVT, fram till att det krävs ett åtgärdspaket för att rädda aveln och sporten. De menar att dagens situation för uppfödarna är allvarlig och något måste göras.

”Dagens situation påverkar inte bara uppfödarna utan har stor betydelse även för sporten, spelet och de gröna näringarna”, skriver ASVT.

Till grund för uttalandet ligger dels föreningens egna utredning och en enkät bland ASVT:s medlemmar. Enkäten visar bland annat att 37 procent av uppfödarna avser att helt ha slutat med avel och uppfödning om tre år.

”Känna framtidstro”

ASVT vill nu diskutera ett åtgärdspaket tillsammans med Svensk Travsport och ATG för att öka hästägandet och återskapa framtidstron hos uppfödarna.

”Uppfödarna måste ges incitament för att känna framtidstro. Vi måste gemensamt ta fram ett åtgärdspaket”, skriver föreningen.

Avelsföreningen vill att resultatet av diskussionerna blir ett gemensamt åtgärdspaket i syfte att återställa tron på framtiden och investeringsviljan hos de svenska travhästuppfödarna.