Aftonbladet
Dagens namn: Johanna
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Persson: Min häst kan skrälla på V75

Med fem hästar i kallblodsloppet är Jan-Olov Persson stekhet inför V75 på Gävletravet.

Och kallblodsexperten tror på stallseger – men inte med den han kör själv.

– Bongsbofax har strålande form, jag tror han vinner, säger Persson till Trav365.

51-årige Jan-Olov Persson är den stora kungen bland landets kallblodstränare. Persson har dominerat i Norrland under de senaste tio åren – mycket tack vare megastjärnan Järvsöfaks som vann 201 lopp av 234 under sin karriär. Vid årsskiftet la hästen skorna på hyllan och nu agerar han gårdshäst hemma hos Jan-Olov Persson i Hudiksvall.

Hälsa på publikfavoriten

På lördag, när Gävletravet kör V75, kommer Järvsöfaks finnas på plats på banan där publiken har chansen att träffa idolhästen.

I kallblodsloppet, V75-5, har Jan-Olov Persson fem hästar till start och tre av hästarna har Järvsöfaks som pappa. Klart mest betrodd bland Perssons fem hästar är hans egna styrning, Björlifaks, som visat imponerande takter på sistone. Men trots det tror Persson mest på en av sina andra hästar – som i skrivande stund är bortglömd av spelarna.

– Bongsbofax har bäst chans av mina i loppet, jag tror han vinner. Han är fin och känns mogen för den här uppgiften. Han har varit nere på snabbare tider än till exempel Björlifaks och känns hårdare. Han är speedig, startsnabb och har ett bra läge. Dessutom har han strålande form och det ser passande ut för honom, säger Persson om 12-procentaren i V75-5.

Från Finland kommer 7 Hovimäki och blir hårt betrodd, är du rädd för den?

– Jag såg han uppe i Boden och då hade jag hoppats att han hade gått över tillägget, men nu står han perfekt inne. Han såg kraftigt bra ut mot pengarna han har på sig och det var ett fint intryck senast. Men vi borde kunna fixa det på något vis. De två finnarna som står start vet jag fan ingenting om. De kanske är trimmade och klämmer iväg med en 25-tid?

Tipset: Kolla värmningar

Inför V75-tävlingarna rekommenderar Persson nu spelarna att besöka banan. Allt för att se så många värmningar som möjligt innan spelstopp.

–När jag var på Bergsåker och deras V75 så körde jag inte utan satt på restaurangen. Jag kollade värmningar och så på läktaren och hur man än spekulerar chanserna så är det dagsform som är avgörande Jag såg på värmningen i kallblodsloppet att Stamping såg helt överlägsen ut, har aldrig sett han så bra. Sen så vann han till 25 gånger, ha ha. Det är sällan man sitter vid sidan och kollar värmningar, det är spännande faktiskt, säger Jan-Olov Persson.