Aftonbladet
Dagens namn: Fredrika
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Tränaren: Han är en riktig drömhäst

Foto: ALN

Med sex hästar på V75 spelar Per Lennartsson huvudrollen på Örebrotravet.

Bästa chansen: Tränarens drömhäst.

– Rakas är en fantastisk häst, jag ska försöka leda hela vägen med honom, säger Lennartsson.

För två veckor sedan var Per Lennartsson stekhet på V75 på Rommetravet då han tog en trippel och körde in över 400 000 kronor.

Under förra veckan, då V75 avgjordes i Umeå, avstod Lennartsson V75 men på lördag är Solvallaprofilen tillbaka i hetluften. Lennartsson har sex egentränade hästar till start och i V75-3 startar han sexårige Rakas som var en av hästarna som vann när Lennartsson fixade trippelsegern. Den gången spurtade hästen våldsamt i spåren till seger, men den här gången har kusken och tränaren en ny taktik klar.

– Rakas är en riktig hedershäst och han blir bara bättre och bättre för varje år som går. Det är en dröm att få träna en sådan här häst och han hänger med i alla farter och är dessutom begåvad med en fin spurt. Han är härlig och det ser spännande ut på lördag, säger Lennartsson och fortsätter:

– Förutom min häst höjer sig två hästar, Nu Pagadi och Local Conch, som är i samma kaliber som Rakas men jag har läget. Jag vill självklart köra i spets, det är bara att prova och håller jag upp innerspåret har han chans. Han har gjort några riktigt vassa lopp i spets men är egentligen bäst i ryggar med rejält överpace. Jag tror på segerchans.

”Hårdhet slår klass”

I V75-1 har Lennartsson Alvena Pampas till start som gör näst sista starten på svensk mark innan han går i träning hos Christophe Martens. Hästen blev innan förra loppet såld till familjen Martens och belgaren flyger till Sverige för att köra hästen – precis som senast på Solvalla då hästen slutade tvåa.

– Jag var väldigt nöjd med hans insats senast då han gick en 1.12-tid och fick gå hårt sista 600 metrarna. Han gjorde då årets andra start och vi fick stryk av en häst i toppform och som tävlat hela vintern. Hårdhet slår klass i bland och så var det den här gången.

Vad säger du om Christophe Martens insats senast? Han fick från vissa håll kritik för sin styrning.

– Jag var helt nöjd med honom, absolut.  Han körde lugnt och fint och gav honom ett trevligt lopp. Sen kunde han inte veta att den i ledningen skulle tvärstanna utan det var otur som gjorde att han hamnade i tredjespår.

”En riktig skjutare”

På lördag startar Alvena Pampas från spår sex bakom startbilen och på förhand ser det ut att bli en härlig duell med Staro Allentown som imponerade stort senast då han kunde vinna trots över ett års vila. Lennartsson tror på sin häst – men menar att Staro Allentown är en bättre häst.

– Staro Allentown är en riktigt skjutare men han har inte gjort så många lopp så det finns väl en möjlighet att matcha den. Men jag har kört båda hästarna och tror att Staro Allentown är en bättre häst om han står på fyra friska ben. Det är en fantastisk talang som inte hållit ihop, men som kanske kan tjäna fina pengar nu. Alvena Pampas  är ett streck om man garderar, säger Per Lennartsson till Trav365 och kommenterar sina övriga V75-chanser till höger.