Aftonbladet
Dagens namn: Enar, Einar
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Arch Madness blir svårslagen”

Tränaren om sin Elitloppsstjärna – berättar om taktiken

Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75

Jänkarna brukar komma hit och försöka sätta skräck i européerna.

Men en USA-flaggad häst har inte vunnit Elitloppet på 13 år, sedan 1998.

I dag är superyankeen Arch Madness stor­favorit.

Det finns många spektakulära jänkare som har gjort avtryck i Elitloppets historia. De sprinterbetonade flygmaskinerna har genom åren bidragit till några av de största sportupplevelserna på Solvalla. Amerikanska kuskar som med sina långa tömmar ligger raklånga i sulkyn har gjort dem till färgstarka ekipage.

I år kommer Arch Madness till Elitloppet för första gången. Han är USA:s bästa äldre häst och har tillhört den yppersta eliten i flera säsonger. Den sjuårige valacken är världsrekordhållare på tusenmetersbana och han har sprungit in nästan 19 miljoner kronor.

Arch Madness tränas av norrmannen Trond Smedshammer, som har varit verksam i USA de senaste 18 åren. Han är en av USA:s bästa tränare och har vunnit alla storlopp som går att vinna over there, bland annat The Hambletonian Stakes, världens största lopp för treåriga hästar.

”En av de bästa”

Ändå tvekar Smedshammer inte när han säger:

– Arch Madness är en av de absolut bästa jag har tränat. Men han har även gett oss en del huvudbry genom åren. Han var inte lika lätt att träna tidigare och som unghäst var han rent tokig. Då var han het och dum men det blev bättre när han blev kastrerad och valack.

Vann i Oslo

För exakt två veckor sedan vann Arch Madness Elitloppsgenrepet Oslo Grand Prix – med svenske superkusken Björn Goop i sulkyn. Smedshammer ville helt enkelt ha en nordisk kusk på sin stjärna.

– En amerikansk kusk var helt ointressant i Oslo. Det är en helt annan körstil i Norden än i Nordamerika. Först hade jag tänkt köra själv men så var det osäkert om jag skulle komma till Oslo. Jag frågade Björn och han tackade ja. Han är ju champion och har varit etta i Sverige i många år. Han har både rutin och kvaliteter för att köra i så stora lopp, säger Smedshammer.

”Perfekt”

Den norske tränaren lyckas heller inte ta sig till Sverige och Elitloppet på grund av visumstrul.

– Elitloppet är en så speciell tävling och det är klart att man egentligen gärna vill vara där. Framförallt när vi nu har en häst som kan vinna.

Arch Madness har ett perfekt läge med spår två bakom bilen i för­söket. Han är de flestas favorit till segern.

Hur ser du på uppgiften?

– Det ser helt perfekt ut. Vi kunde inte ha fått det bättre. Hästen verkar jättefin efter Oslo och jag är väldigt nöjd med allt så här långt.

Hur blir taktiken?

– Han kan öppna fort och kan gå i 1.09-tempo hela vägen. Det är det som gör honom så bra. Nu när vi har så bra spår lutar det nog åt att vi kör i ledningen.

Hur bra vinstchans har han?

– Jag hoppas att han gör ett av sina bästa lopp och i så fall blir han svårslagen. Jag har mycket goda vibbar.

När Björn Goop vann Oslo Grand Prix med Arch Madness var det en av hans största segrar i karriären. Han är full av beundran för världsstjärnan.

– Det är en väldigt komplett häst. Han kan gå både från ledningen och bakifrån och är inte positionsberoende som det känns. På det sättet är han inte så typisk amerikansk, han är både stark och speedig. En riktig Ferrari, säger Björn Goop.

Anlände i går kväll

– Han har vunnit bakifrån i USA på 800-metersbanor och det är inte många som klarar av det. Det är en fruktansvärd fajter som inte känner någon trötthet alls. Han kämpar hela vägen in i mål och är en av de bästa hästar jag har kört.

Arch Madness anlände till Solvallas stallbacke sent i går kväll.

Kretsen runt hästen ville inte stressa upp honom m