Aftonbladet
Dagens namn: Signe, Signhild
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

– Hästen hävdar sig bra i Derbyt

Efter segern i Sprintermästaren – nu ska hästen laddas mot storloppet

HALMSTAD. One too Many är svårt sjuk och har opererats akut.

Då vann stall- och årskamraten Orecchietti miljonloppet för honom.

– Det svänger i den här branschen, säger tränaren Stefan Hultman efter segern i Sprintermästaren.

Det är stor festvecka i travet.

Kretsen kring vinnaren i Sprintermästaren firade traditionsenligt med att nattbada på Tylösand, och kusken Örjan Kihlström segerdefilerade lika traditionsenligt genom att rida på en leopardfärgad häst framför publiken.

Tränaren Stefan Hultman drar sig däremot nästan lika traditionsenligt gärna undan de stora kalasen.

Han stannade hemma på Ekerö utanför Stockholm med familjen, och Sportbladet nådde honom på telefon i natt.

– Det har varit så mycket de senaste dagarna, jag har inte fått någon sömn med tanke på vad som har hänt. Jag hade gärna varit på plats i Halmstad den här fantastiska kvällen, men jag fick se det hemma på tv i stället, säger Hultman.

One too Many har drabbats av tarmvred och det har varit fara för hans liv, men han har akutopererats och hans läge har stabiliserats.

Det var Hultmans stora hopp i den stora fyraåringsfinalen Derbyt den första söndagen i september på Jägersro, men där kommer det nu inte att bli någon start.

Mot Derbyt

Orecchietti vann samtidigt det stora fyraåringsloppet Sprintermästaren, och laddas nu för Derbyt.

Sprintermästaren avgörs i försök och final över 1 609 meter på samma dag – Derbyt körs över 2 640 meter.

– Jag har tyckt att One too Many är en häst för lång distans och att Orecchietti är en sprinter. Men jag tror att Orecchietti även kommer kunna hävda sig bra i Derbyt, säger Hultman.

Orecchietti är son till Stefan Hultmans tidigare elitstjärna From Above.

Orecchietti vann finalen av Sprintermästaren med tussarna kvar i öronen och med säkerhetskörning på kilometertiden 1.10,6 (i försöket på 1.10,5 från dödens som tvåa bakom Amaru Boko), From Above å sin sida var trea i Sprintermästaren 2002 efter Stefan ”Tarzan” Melanders båda hästar Scarlet Knight och Gigant Neo.

– Det är fantastiskt att svensk travsport hävdar sig så fint mot de amerikanskfödda och andra utlänningar. Det var tre, fyra hästar i Sprintermästaren som vi kommer att få se i de kommande årens Elitloppet, säger Hultman.