Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Bergh: ”Känns som att vi slår rekordet”

Han är tvåa i den allsvenska tränarligan efter Åke Svanstedt.

Robert Bergh har kommit till toppen för att stanna.

Inför V64 på Dannero har han det väl förspänt.

– Jag har fyra bra chanser, säger Bergh.

Robert Bergh har stadigt förbättrat stallets resultat de senaste åren. I fjol slog han nytt rekord med 23 miljoner kronor inkört. I år visar siffrorna på 12,6 miljoner inkört per den 10 juli. Det är hård strid med Stig H Johansson om andraplatsen bakom ledande Åke Svanstedt i tränarligan. Men Bergh har just nu ett försprång med 200 000 kronor.

– Det är jag ju inte riktigt nöjd med. Jag vill ju hellre vara närmare Svanstedt och lite längre ifrån Johansson, säger Robert Bergh och skrattar.

– Men skämt åsido så har vi nu lyckats komma upp i en bra nivå med 115 till 120 hästar i träning. Vi har ett väldigt bra stall och det är väl det här antalet som folk i allmänhet har trott tidigare att vi har haft. Men jag har istället haft runt 60 till 70 hästar och cirka tio ettåringar varje år. Nu har den siffran dubblats och vi har 20 nya unghästar varje säsong. Det är ett helt annat länge än tidigare.

– Vi har 18 av hästarna på min filial i Frankrike så det blir en spännande sommar och höst. Vi gjorde ett jäkla kliv i fjol när vi slog rekordet med över fem miljoner. Det känns faktiskt som att vi kan slå de siffrorna i år.

Vill ha fler ”mjölkkor”

Robert Bergh dominerar inte bara i Norrland utan har även flyttat fram sina positioner i hela landet. Han har en segerprocent på 20 procent för stallet vilket är riktigt bra. Att han dessutom ligger tvåa i tränarligan säger det mesta. Med tanke på det är det lite överraskande att höra honom säga följande.

– Egentligen känns det inte som att jag har något speciellt jättebra år. Det går normalt och jag är nöjd och glad men jag har inte så många ”mjölkkor” som drar in de där riktigt stora pengarna. Visst, Britannia vann E3-finalen och Kadett C.D. har tjänat en del. Men jag har inte varit med så mycket i gulddivisionen utan det har varit mer bredd än topp, säger Bergh.

V64 med jackpot

På onsdag gästar V64-turnén Dannero. En omgång som dessutom kryddas med en jackpot. Att flytta ut V64-tävlingarna på sommaren till mindre banor är något som Robert Bergh hyllar.

– Det är jätteviktigt eftersom de här banorna inte får någon V75-dag. Så det blir otroligt uppskattat och de tar hand om onsdagarna på ett helt annat sätt. Både publik och aktiva tycker att det är jättetrevligt, säger Bergh som även har en filial på Dannero med sina ett- och tvååringar.

Läs här nedan om stallets alla chanser.

Michael Carlsson, Kanal75