Aftonbladet
Dagens namn: Magnus, Måns
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Titta, så blir duellen på finska travbanan

Foto: kanal75

Finland mot Sverige – på travbanan.

På lördag blir det verklighet då länderna gör upp i en landskamp, när Vermo arrangerar V75-tävlingar.

– Vi har redan samarbete med Norge och Danmark och när finsk travsport nu gör en omstart hjälper vi en strategisk viktig granne och stärker den nordiska familjen, säger ATG:s vd Remy Nilson.

Det har varit många tuffa duster på ishockeyplanen mellan länderna.  På lördag ska Finland och Sverige alltså mötas på ett annat sätt. På travbanan. För första gången någonsin kör Finland och Sverige V75 tillsammans. Ett 40-tal svensktränade hästar från bland andra Stig H Johansson, Jan-Olov Persson, Timo Nurmos, Kari Lähdekorpi, gör resan till grannlandet i öst för att tävla.

– Jag blev överraskande glad när jag såg det stora intresset från svenska tränare att starta hästar på Vermo och jag ska försöka läsa på i startlistorna vilket kanske kan mynna ut i ett och annat speltips, säger  Ilmari Halinen, ATG:s chef för den internationella avdelningen.

Spännande

För svensk del blir det ingen egentlig skillnad mot en vanlig V75-omgång. Dock gäller det finska tävlingsreglementet. En väsentlig skillnad där är att en häst får galoppera i maximalt 20 meter på upploppet utan att bli diskvalificerad.

Sportsligt väntar en spännande landskamp mellan Finland och Sverige och det återstår att se vilket land som tar hand om de största segerpremierna och de största spelvinsterna.