Aftonbladet
Dagens namn: Signe, Signhild
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Han ersätter svenska stjärnorna på galan

Foto: ALN

Goop stannar hemma och Svanstedt är på semester.

Här är ersättaren till Årets Häst-galan som heter duga.

Amerikanske superkusken Ron Pierce, som vunnit 8051 lopp, kommer till galan.

Han har kört in över 1,2 miljarder kronor och vunnit 8051 travlopp. Nu kommer amerikanske stjärnkusken Ron Pierce, 55, till Hästgalan i Göteborg på fredag. Dagen efter är planen att han ska tävla i V75 och utmana de svenska kuskarna.

Pierce har gjort sig känd i Sverige framför allt genom sitt deltagande i Elitloppet. En av hans mer minnesvärda lopp är i Elitloppet 2007 när Pierce var nära att köra på Kolgjinis stora stjärnan och svenskhoppet Going Kronos. Efteråt var Kolgjini rasande på amerikanen. Bråket fångades i den klassiska bilden ovanför.

”Har tackat ja”

En av gästerna på galan som ser fram emot att träffa Ron Pierce är legendaren Berndt Lindstedt.

– Jag har tackat ja till inbjudan och ser fram emot fredagsfesten och lördagstävlingarna. Framför allt ska det bli roligt att åter träffa Ron Pierce. En catchdriver jag både anlitat och tävlat mot, säger Berndt Lindstedt.

Slagit Lindstedt

Ron Pierce har slagit Lindstedt i flera storlopp, men också hjälpt honom vinna som tränare. Pierce har tre segrar i världens största unghästlopp Hambletonian.

– Continental Farms anlitade ofta Ron Pierce, duktig både bakom passgångare och travare, men som allra bäst när han kör travare. Jag håller Ron Pierce som en av Nordamerikas fem bästa kuskar, berömmer Berndt Lindstedt.

Ron Pierce är nygift – med svenska Therese. De kommer direkt till Sverige efter en försenad smekmånad på Mauritius. Therese kan också kalla sig Hambletonian-vinnare då hon skötte Stefan Melanders Scarlet Knight när de skrev historia 2001 på Meadowlands.

Dela ut pris

På galan kommer Ron Pierce både att bli intervjuad och dela ut pris. Och dagen efter kommer han att köra i V75 på Åbytravet - bara de svenska tränarna vågar ge honom några styrningar.

Pierce är känd för sin kontroversiella stil i sulkyn, för några år sedan väckte det stort uppseende i USA när han fräckt vinkade adjö till kusken bakom hästen han passerade förbi på upploppet på väg mot segern i Kentucky Futurity Filly.

Hästgalan från Rondo i Göteborg sänds i TV4 Sport, 21.30–22.30 med Jessica Almenäs som programledare.

Men hela kvällen kan man följa festen på Rondo via ATG.se.

Malena Laszlo och Miss Li underhåller.

 

Vem tycker du är årets häst? Rösta här och du har chansen att vinna biljetter till OS i London 2012.