Aftonbladet
Dagens namn: Signe, Signhild
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Storsatsningen ger utdelning – är bäst i Sverige

Timo Nurmos och hans stall är laddade inför 2013.   Timo Nurmos och hans stall är laddade inför 2013. Foto: Kanal 75

Timo Nurmos storsatsning på stallen och banorna i Fituna har gett effekt.

Just nu leder han tränarligan överlägset med 4,8 miljoner inkört hittills i år.

– Vi har inte en enda svag punkt. Blir det en svag punkt så åtgärdar jag den, säger han till Trav365.

Solvallatränaren Timo Nurmos har ett rejält försprång i tränarligan för tillfället. Just nu har stallets hästar tjänat ihop 4 869 690 kronor på 204 starter.

Där bakom kommer Stall Åke Svanstedt som dragit in 2 696 000 kronor på 203 starter.

”Säkert gett effekt”

Nurmos tror att hans investeringar på gården i Fituna har gjort att stallet går som tåget.

– Det känns bra när man lyckas.  Det har rullat på bra i många år men vi har storsatsat på gården och renoverat alla stallar. Luftkonditionering och värme. Sedan är alla banor renoverade och fixade. Vi har fått fler alternativ när vi tränar, det har säkert gett effekt. Vi har rakbana, rundbana och backe och alla banor är i väldigt bra skick. Den satsningen har gjort nytta, säger han.

”Mycket bra personal”

Personalen, hästarna och Nurmos trivs.

– Det är roligt att jobba, allt är i ordning. Jag känner mig motiverad och vi har mycket bra personal och bra veterinärer.  Vi har extrapersonal som jobbar och de har ingen passhäst. Vi har inte en enda svag punkt. Blir det en svag punkt så ändrar jag den. Jag kräver mycket och jag är noggrann.

Kommer du kunna fortsätta hålla det här tempot?

– Varför inte?

Åke Svanstedt har vunnit tränarligan flera år i rad, kommer du kunna slå honom?

– Man tänker inte tränarligan redan nu i mars. Jag tänker nästa lopp. När man jobbar på vardagarna tänker man inte på ligorna, säger Nurmos.

Stjärnorna laddas mot årsdebut

Nurmos kan rycka ytterligare i ligan nu när våren närmar sig. I stallet har finns flera kanoner som Amaru Boko, Aga Khan Boko och Seabiscuit som ännu inte gjort årsdebut.

– De bästa hästarna vintertränar fortfarande. De kommer börja starta nu till våren. Vi har börjat starta med de yngre hästarna, men fyraåringarna och de äldre hästarna vintertränar ännu, säger han.

I stallet har han även det treåriga stoet Ragata, som Nurmos själv leasar av Menhammar Stuteri. Stoet är obesegrad efter tre starter och siktas mot Hambletonian Oaks i augusti.

”Inte omöjligt”

Nurmos erbjöd några hästägare hos honom att vara med på hästen, men efter att de backat ur affären har han inte bjudit ut hästen något mer.

– Hon är anmäld Hambletonian Oaks, men först ska hon göra några starter här. Det är inte omöjligt att hon startar i loppet. Jag kände ganska tidigt att hon har talang, säger han.