Aftonbladet
Dagens namn: Gerhard, Gert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Bergh tog storslam – blev årets tränare

Fjolårets rekordår gav honom den prestigefyllda titeln

222 vinster – och över 24 miljoner kronor i inkörda prispengar.

Robert Berghs fjolår slog alla rekord – och han blev stor kung på hästgalan.

I kväll röstades han fram som årets tränare.

– Det är en häftig känsla, säger han.

Efter Åke Svanstedts flytt till Florida har många ansett att det kommer bli Robert Bergh, 45, som kommer att ta över tronen som Sveriges nya travkung.

Och fjolårets prestationer indikerar starkt på experternas tips.

Med segrar i bland annat Elitloppet, Norrbottens Stora Pris och dubbla Breeders´ Crown triumfer fick Robert Bergh inte helt oväntat motta det ärofyllda priset som Årets Tränare på hästgalan i Stockholm. Med 71 procent av rösterna vann Robert Bergh överlägset.
– Det är härligt, jag funderade på vem som kunde fått 71 procent. Det kändes att oj, vilket magnifikt år man hade, men sen sitter man och kollar på de andra tränarnas meriter. Jag har ändrat lite träningsupplägg med intervaller och tuffare träning. Det är något som växt fram under en femårs period och verkligen gett resultat. Jag måste göra ett steg till för att nå den riktiga toppen. Jag vill bygga ut med en 50 boxar till men om det blir hemma på gården eller inte vet jag nu, säger han.

Flera stjärnhästar

Robert Bergh går just nu mot ett nytt succéår. Han har fått in flera nya hästar i träning och får allt fler förtroende från hästägare runt om i hela Sverige. Med hästar som Nahar, Amaru Boko och Amazon Am i stallet har Robert Bergh en mycket spännande framtid.
Frågan många ställer sig, vem är bäst av Amaru Boko och Nahar?

– Oj, vilken svår fråga. Det är två helt olika hästar men i nuläget måste jag ändå säga Nahar. Men båda hästarna har kapacitet att vara med i Elitloppet, absolut.

Hur ska du fira det här?

– Att vinna fem priser är nästan overkligt. Jag måste nästan upp på rummet och kolla på reprisen för att förstå det, säger han.