Aftonbladet
Dagens namn: Jon, Jonna
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Den här drömmen har alla amatörer...”

Så blev amatörhästen Harry Haythrow landets stora travälskling: ’Ett enormt engagemang’

LJUNGBY. Han har tagit sig till ­eliten den långa vägen.

Han har gjort det på den största av travscener, V75, och borrat sig in i svenska folkets hjärtan. 

I morgon står så hela landets hjälte, Harry Haythrow, inför karriärens största match!

Man behöver bara svänga av från E4:an mot Stockholm, åka g­enom den lilla småländska ­hockeystaden Ljungby och köra fem minuter med bilen åt o­mrådet Höslänga (Haythrow på engelska) och Växjöhållet till ... så står han där.

I sin hage. Med blott tre dagar kvar till Olympiatravets final på Åby med 1,5 miljon kronor till vinnaren strosar han omkring bland vårrusigt kvittrande fåglar, ny­utslagna vitsippor och lövträd och om inte mitt i villakvarteren så snudd på. Mitt bland nyfikna förbispringande joggare och cyklister längs den intilliggande vägen.

Hela Sveriges travälskling, Harry Haythrow. Det är snudd på lite svindlande att inse att det faktiskt är landets populäraste travhäst som står där. Mitt emot oss. Rakt upp och ned.

Han ser cool ut där i vårsolen när han ”tar emot” oss. Fäller fram sitt tjusiga huvud. Tittar på oss med sina ännu vackrare ögon och liksom välkomnar och utsrålar en sorts distans på samma gång.

Och om han är populär i hela trav-Sverige, ja då kan man väl b­ara tänka sig vilken stolthet det finns kring honom i staden Ljungby med omnejd.

Tränaren Johnny Johanssons far Birger, som var den i familjen som körde i gång den mindre amatörverksamheten snart ett halvt s­ekel bort och också var den, tillsammans med hustrun Gun, som drog ut Harry Hay­throw ur mamman Speedy Tilda en majdag för snart åtta år sedan, beskriver hur han bara för en stund sedan blivit s­toppad av en kvinna på stan. Som undrade över hur det skulle gå på lördag. En kvinna han i grunden inte tror kan mycket om travsport, men som ändå var så engagerad i just ­Harry så att hon uttryckte sig att; ”det var jädra synd på det dåliga startspåret!”.

”Hela kommunen vet”

Och så håller det på.

– Jodå, hela Ljungby kommun vet vem Harry Haythrow är!, ­säger Birger.

Benno Karlsson, som tillsammans med Johnny Johansson tränar hästen, utvecklar.

– Nämen, framför allt de två­ ­senaste åren har det blivit ett helt enormt engagemang. Det pratas både på stan och på arbetsplatser (såväl Johnny som Benno jobbar heltid på stortryckeriet Strålfors i Ljungby) och man hör att det är många som på lördagarna går in på det lokala ATG-ombudet för att spela några tior på Harry… Det är också många som tittar förbi här och är nyfikna och gärna vill kika på honom, säger Benno med inte så lite stolthet i rösten.

Jo, alltfler har fått upp ögonen för ”hela Sveriges Harry” och alltmer har intresset för den åttaårige hjälten ökat. Efter den senaste starten på Solvalla kom till och med stortränaren Stefan Melander farande in i gäststallet på Stockholmsbanan med sin beryktade mätkäpp – och ville kolla vad tusan det är med den där amatörhästen från landet som bara springer och springer och utvecklas och utvecklas…

– Ja, det var lite roligt faktiskt. Han ställde sig och mätte och ­donade och verkade nöjd med han såg, skrattar både Johnny och B­enno åt det hela.

Mamma Tilda näst bäst

Genom åren och generationerna har familjerna Johansson/Karlsson fram till nu haft ett 35-tal hästar. Där Harry Haythrows mamma Speedy Tilda med knappt 200 000 kronor intjänat på 38 ­starter varit den näst bästa efter Harry!

Så ja, det är lite med den i­nsikten; 50 års passion för t­ravsporten utan tidigare egent­liga framgångar, inpräntad i huvudet som man om inte förr verkligen inser vilken resa familjen nu är ute på. Är och har varit ute på. Allt sedan den dagen Harry Haythrow tog sina första steg på tävlingsbanan och i en karriär där han sedan fått utvecklats i sin egen takt.

”Matchat skonsamt”

– Vi har ju haft ett tålamod som han säkert inte hade fått hos en stor tränare, där han mer hade ­varit en i mängden. Tillsammans med Peter Untersteiner har vi matchat och kört skonsamt, det är såklart en stor del i framgången. Sedan har han alltid gillat att ­träna, han älskar till exempel att åka till Halmstad varje måndag och gå sitt rätt tuffa pass till­sammans med ett gäng andra hästar från ­Peters stall. Det är verkligen en riktig ”elitidrottsman”. Och herre gud, en stor del av grejen med a­lltihop är ju att våra ­familjer, min pappa och Johnnys pappa och ­allihop, får vara med om det här, säger Benno.

Harry Haythrow – en elittävlare som i morgon gör något så ­närmast ofattbart som sin 55:e r­aka V75-start! Och detta alltså i Olympiatravets final, i ett möte med hela landets alla stora stjärnor från många av de allra största proffsstallen.

– Från början var det ingenting vi funderade på, men när det började närma sig Brian Keys rekord på 28 V75-starter i rad fick vi lite ”hintar” om att vi var nära. Då började vi tycka att de vore en kul grej – och nu är vi alltså uppe i 55! Och det häftigaste är att han dessutom under den tiden varit med i princip alla finaler också.

Och så berättar de om att folk i branschen ställt sig frågan om Harry inte skulle passa bra i Frankrike, och uttryckt att de borde åka dit för att tävla med hästen och t­jäna fina pengar i loppen där. Men … det har aldrig varit något som varit aktuellt. Dels för att man då skulle tappa den så monumentalt livsgivande dagliga kontakten med hästen, dels för att man s­kulle gå miste om den där ”alltid på en lördag-grejen”.

– Vi ser ju det här som ett äventyr, att åka iväg med Harry på lördagarna har liksom varit vår fest i livet, och det har vi velat fortsätta med och njuta vidare av.

”Det är otroligt häftigt”

På frågan om de har något ­speciellt minne under karriären, något som ja, utöver den där wow-känslan som infann sig när Harry som föl var den första häst under alla år på gården som kunde hålla jämna steg sin mamma när han sprang bredvid henne, så blir B­enno tyst en lång stund. Tittar ner i stallgolvet medan han funderar och till sist säger:

– Kanske är det när han vann i gulddivisionen i Örebro för ett år sedan. När han verkligen visade att hör hemma i eliten, när vi k­anske insåg att; oj, är han så HÄR bra.

En elit han sedan dess tillhört. Och som i morgon på något sätt – så här långt är bäst att säga – når sin spets.

– Jo, det är den här drömmen a­lla små amatörer har. Att någon gång i livet få en häst för ­något av de allra största loppen. Och nu är vi där, vi är i Olympiatravet!, det är klart att det är otroligt häftigt, avslutar Johnny Johansson samtidigt som han ­fäster blicken på Harry Hay­throws huvud, det så vackra och svåremotståndliga.

Ja, i morgon är det allså dags för ännu en ny lördagsfest.

Om inte till och med festernas fest.

Och vi vet ju ­alla vilken vin­nare som skulle få det högsta ­jublet där ute på Åby.

Henrik Ingvarsson
Senaste nytt