Aftonbladet
Dagens namn: Bernhard, Bernt
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

ATG: ”Vi borde ha stoppat allt spel...”

ATG:s utredningen av ”Östersundsfallet” blev klar i dag.

Nu har spelbolaget beslutat att ersätta drabbade kunder.

– Utredningen visar på felaktigheter i ATG:s hantering av händelsen. Vi har därför beslutat att ersätta de kunder som drabbades, säger Magnus Lunner, säkerhetschef på ATG.

Det var inför lopp 8 på Östersundstravet den 5 september som det plötsligt kom in enormt stora belopp i Plats-poolen hos ATG.

Insatser på totalt 19,2 miljoner från det amerikanska spelbolaget Churchill Downs registrerades på tre hästar på spelformen. Händelsen skapade stor oro och undran i trav-Sverige.

Vad hade hänt?

ATG drog då igång en utredning och lovade att lägga alla kort på bordet.

Nu är den klar.

Inmatningsfel vid angivande av valutakurs

Den visar att var ett manuellt inmatningsfel hos den amerikanska teknik- och totoleverantören United Tote som orsakade de registrerade insatserna på 19,2 miljoner kronor i lopp 8 på Östersundstravet fredagen den 5 september.

Utredningen visar även följande:

Det finns inga misstankar om sportsliga eller spelmässiga oegentligheter kring lopp 8.

Den sammanvägda bedömningen är att incidenten beror på ett inmatningsfel vid angivande av valutakurs hos United Tote, teknisk- och totoleverantör till Churchill Downs.

ATG har agerat i strid mot vadhållningsbestämmelserna när Plats-oddsen ändrades och en ny vinstuträkning gjordes. ATG kommer därför att hålla kunder med vinnande Plats-vad skadeslösa.

– Vi bröt mot våra vadhållningsbestämmelser när vi valde att stänga vinstutbetalningen, ta bort insatserna från USA i Plats-poolen, göra en ny vinstuträkning och sedan öppna vinstutbetalningen igen. Det är en överträdelse av kapitel 15, paragraf 1 som säger att ”efter det att vinstutbetalning har påbörjats, kan vinstuträkningen inte ändras”, säger Magnus Lunner i ett pressmeddelande.

”ATG som gjort fel”

ATG har därför beslutat att hålla kunder med vinnande Plats-vad i lopp 8 skadeslösa och betala ut vinsten till det högre Plats-oddset från de två vinstuträkningarna som gjordes under kvällen. Totalt handlar det i Sverige om 89 stycken vinnande vad som kommer att få dela på 179 081 kronor.

– Det är ATG som har gjort fel, inte våra kunder. Frågan om vinstutbetalningen har därför varit prioriterad under utredningen, säger Magnus Lunner.

Utredningen beskriver också händelseförloppet under kvällen den 5 september.

– Först och främst så borde vi förstås ha stoppat allt Plats-spel på loppet före start. I andra hand borde vi inte ha öppnat för vinstutbetalning. Och för det tredje så skulle vi även kunnat besluta om återbetalning av gjorda insatser. Inget av detta hände. Där brast vi i vårt ansvar, säger Magnus Lunner.

Efter det som inträffat ändrar spelbolaget sina rutiner, för att försöka motverka att sådant här ska hända igen i framtiden.

– Vi har redan infört en ny rutin som innebär att en operatör hos oss övervakar och går igenom de aktuella poolerna innan vinstutbetalningen öppnar. Vi kommer nu att föra en dialog med Lotteriinspektionen om ytterligare åtgärder för att minimera risken att detta händer igen, säger Magnus Lunner.

Här nedan kan du läsa mer om händelsen