Aftonbladet
Dagens namn: Ellen, Lena
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

– Hittar man rätt kan det bli bingo

Ute efter nya talanger Jörgen Westholm har en lång lista med fynd på sin meritlista – på Kriterieauktionen hoppas han hitta drömhästen   Ute efter nya talanger Jörgen Westholm har en lång lista med fynd på sin meritlista – på Kriterieauktionen hoppas han hitta drömhästen Foto: ALN

Under tre dagar ska 455 ettåriga travhästar säljas på auktion på Solvalla.

En som vet hur man fyndar supertalanger på hästauktion är proffstränaren Jörgen Westholm.

– Det är en av de minsta kullarna någonsin i år, så hittar man rätt häst kan det bli fullständig bingo, säger han.

Det är hästfest i Stockholm den här veckan. I det körs trav på Sveriges nationalarena Solvalla onsdag, fredag, lördag och söndag. Helgen är den sportsliga höjdpunkten med V75-finaler på lördagen och Kriterie- och Oaks-finaler för de treåriga hästarna på söndagen.

Däremellan ska travets framtid, 455 ettåriga hästar, gå under klubban på Kriterieauktionen som börjar på torsdag, och håller på i dagarna tre, på Solvalla.

”Kommer göra en stor satsning”

En som är given på auktionen är proffstränaren Jörgen Westholm som har ett imponerande facit på inköpta unga talanger på auktion.

Några exempel:

Han köpte stoet Annicka för 100 000 kronor, hon sprang in knappt tre miljoner kronor och vann Oaks som treråring.

Westholm fyndade Criks Hurricane för ynka 22 000 kronor. Vad han sprang in? drygt 6.6 miljoner kronor.

Rite on Track köptes för 110 000 kronor, tjänade 4,2 miljoner kronor och Super Light kostade 70 000, och tjänade 11.4 miljoner kronor.

Listan kan göras lång och informationen här ovan visar att Westholm vet vad han pratat om i auktionssammanhang.

– Jag känner mig otroligt laddad inför auktionen. Det är många kunder som hört av sig och vill köpa häst. Jag ska bland annat köpa en häst i nysatsning som Dalatravet gör, ”DT-hästen”, där hundra stycken delägare gått ihop och vill att jag ska ropa in en häst. Sen har jag en annan hästägare som kommer att göra en stor satsning. De tycker att det är kul med travet och det finns faktiskt de som tycker det blåser positiva vindar i travsporten, det är roligt, säger Jörgen Westholm.

”Minsta kullen – men slåss om största prispengarna någonsin”

Inför auktionen har Westholm besökt gårdar runt om i hela landet för att göra grundkollen som kan ge utdelning i ”kriget” om de nya hästtalangerna. I och med Svensk Travsports satsning ”Premiechansningen”, som innebär att man står över premiepengarna när hästarna går premielopp, men då har chans till dubbla prispengar i flertalet av stora unghästlopp i Sverige, tycker Romme-tränaren att det är ett bra läge att köpa häst nu.

– Det är en av de minsta kullarna någonsin, som har chans att vara med och slåss om de största prispengarna någonsin. Hittar man rätt kan det bli fullständig bingo.

Varför tycker du så mycket om auktioner och åker världen över för att leta hästar?

– Jag tycker det är ett extremt bra ställe att se många hästar under kort tid. Det är ett stort urval från många olika uppfödare och man får en korrekt värdering, det är marknaden som styr priset den dagen, säger Jörgen Westholm.

Om man är sugen på att köpa en häst, men inte har full koll på hur det går till, hur ska man agera?

– Åk ut till Solvalla i slutet av veckan. Det finns massor av tränare på plats, det är bara att gå till auktionssekretariatet och fråga så hjälper de en att komma i kontakt med den tränaren man vill. Jag tror de flesta tränare skulle bli glada om de kunde hjälpa till att köpa en häst.

Här kan du se hästarna som säljs och läsa mer om auktionen