Aftonbladet
Dagens namn: Matteus
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

– Är permanent skotvång på Åby

Åbytravets Jörgen Wickman och Solvallas Marcus Stjernström om banorna till V86 i kväll: ”Vi hoppas”

Hur blir banorna på V86 i kväll? Trav365 har kollat läget med de aktuella banornas banmästare   Hur blir banorna på V86 i kväll? Trav365 har kollat läget med de aktuella banornas banmästare Foto: Kanal75

Barfotabalans eller skotvång?

Det är en ständig fråga denna årstid.

Trav365 har kollat status med Åbys och Solvallas banmästare inför kvällens V86-tävlingar.

– Det är permanent skotvång på Åby, säger banmästare Jörgen Wickman.

Onsdagens V86-omgång saxas mellan Solvalla i Stockholm och Åby i Göteborg.

I Stockholm har det kommit snö, och i Göteborg har det kommit regn.

Hur blir de två banorna för de aktiva i kväll?

”Permanent skotvång”

På Åbytravet, där Jörgen Wickman är banmästare, är det av banans veterinär bestämt att det ska vara permanent skotvång. Någon barfotakörning i kväll är därför inte aktuellt på Åbyovalen.

– Banan i kväll kommer bli bra, vi har sex grader plus här nu också. Vår banveterinär har dock bestämt att det är permanent skotvång som gäller och det är inte något som vi kan göra något åt, men jag kan säga så mycket som att det blir valfri sko som gäller i kväll i varje fall.

Det har kommit en del regn i Göteborg, hur påverkar det banan?

– Vi har fått mycket regn i natt, men vi väntar på att det ska rinna av och sedan ska vi lägga på torrt material. Det ska inte vara någon fara till kvällen, och vi har ingen tjäle i banan.

”Hoppas och tror på barfota”

På nationalarenan Solvalla är något permanent skotvång inte utlyst, och banveterinären bestämmer om hästarna får tävla barfota eller inte senast en timme före första start i kväll. Banarbetaren Marcus Stjernström är dock optimistisk kring banan.

– Vi är nöjda med banan, och vår förhoppning är att kunna presentera en barfotabana i kväll. Beslutet tas av banveterinären och det kan inte vi påverka, men vi är som sagt nöjda med banan och tycker den ser bra ut.

Det har kommit snö i Stockholm, har det påverkat banan?

– Den är lite vit här nu vid lunchtid, men det är bara en dryg centimeter snö som har kommit och jag ska skrapa av banan vart det lider. Det har kommit lite snö, men vi har plusgrader och det ska inte vara någon fara för banan och det kommer inte vara någon snö i banan. Jag hoppas och tror det ska gå att tävla barfota i kväll.