Aftonbladet
Dagens namn: Brynolf
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Pekat ut mig som fuskare”

Magnus Dahlén bryter tystnaden i öppet brev efter avstängningen  ST: ”Finns inga tvivel”

Proffstränaren Magnus Dahlén har fått 30 000 kronor i böter och sex månaders körförbud för felaktig hantering av mediciner och behandlingsjournaler.

Ny bryter han tystnaden i ett öppet brev.

– ST har nu vid flera tillfällen och under lång tid offentligt pekat ut mig som fuskare, skriver han.

– Magnus har rätt att gå ut och uttrycka sig, men jag kan garantera att det vi kommit med är väldokumenterat. Det finns inga tvivel och vi är helt trygga i vårt agerande, säger Svensk Travsports chefsveterinär Göran Åkerström till Trav365.

I våras gjorde förbundet Svensk Travsport ett oanmält besök hos Halmstadproffset Magnus Dahlén.

Hästen Calvados In ströks efter det inför en tilltänkt V75-start och en utredning inleddes.

I förra veckan kom beskedet att Dahlén får 30 000 kronor i böter och sex månaders körförbud för felaktig hantering av mediciner och behandlingsjournaler.

I ett pressutskick förklarar Göran Åkerström, chefsveterinär på Svensk Travsport, vad de fann vid besöket.

– I stallutrymmena fann vi i strid mot reglementet bland annat italienska läkemedel, DMSO, sprutor och kanyler och även bikarbonat.

– När vi kom till stallet blandade Dahlén en vätska med bland annat alkaliserande citrater och som senare framkommit även bikarbonat. Dahlén uppgav då att vätskan skulle ges till Calvados In att dricka direkt i hinken. Intill hästen i en box med täckt fönster och färska spår av brun vätska hittade vi en väl inoljad sond och tratt i en hink med varmt vatten. Höger näsborre var insmord med en salva som fanns i boxen med sonden. Utifrån dessa fynd bedömde jag att det var sannolikt att Calvados In blivit dopad och strök därför hästen från V75-loppet.

”Pekat ut mig som fuskare”

Magnus Dahlén har efter straffet uttalat sig via sin advokat.

Men nu bryter han tystnaden i ett öppet brev på sin Facebook-sida. Han anser sig vara anklagad för att fuska på felaktiga grunder.

– ST har nu vid flera tillfällen och under lång tid offentligt pekat ut mig som fuskare. Jag har ingen annan möjlighet att bemöta ST:s felaktiga uppgifter än genom offentliga uttalanden. Därför vill jag så här lämna de svar som kanske någon är intresserad av, skriver han.

Och fortsätter:

– Det finns ingen fråga om dopning eller otillåtna metoder aktuell till bedömning i mitt ärende. Trots det tar sig ST:s veterinär för att offentligt berätta en totalt förvrängd och överdriven bild av vad han skulle ha sett hos mig och är helt tydlig med att han tror att jag förberedde dopning av en häst vid deras besök. Veterinärens uppgifter har helt lämnats utan avseende av ST genom att saken aldrig ens togs upp till prövning. Nu utsätts jag istället för vad jag uppfattar är en personlig vendetta från veterinären och han använder sig av sin position vid ST för att orsaka så stor skada som möjligt för mig. Jag har på grund av detta hamnat i ett rent helvete.

”Finns inga tvivel”

Svensk Travsports chefsveterinär Göran Åkerström bemöter den svidande kritiken från Dahlén så här:

– Vi följer alltid regelverket när vi är ute och besöker travtränare. Vi är aldrig ensamma, vi dokumenterar de fynd vi gör, det har vi gjort i det här fallet också. Allt som framgår på vår hemsida är fotodokumenterat och det har bekräftats av samtliga av de som var närvarande vid besöket. Vi har ingen som helst anledning att förvanska en rapport, det skulle snarare skada vårt arbete i det långa loppet. Det vore helt förödande att agera i de banorna. Vi måste vara seriösa när vi är ute och de som fått besök av oss i såna här sammanhang kan nog vittna om att de blivit korrekt bemötta av oss, säger Åkerström till Trav365.

– Magnus har rätt att gå ut och uttrycka sig, men jag kan garantera att det vi kommit med är väldokumenterat. Det finns inga tvivel och vi är helt trygga i vårt agerande.

Trav365 har pratat med Magnus Dahlén som dock inte vill ge några mer kommentarer utan hänvisar till sitt inlägg till Facebook.