Aftonbladet
Dagens namn: Ellen, Lena
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Peter: ”Det var osannolikt ju”

Peter Untersteiner är stekhet.

I en stor intervju med Trav365 berättar han om födelsedagen han sent ska glömma, chanserna på V86, miljonsuccén i stallet och sonen Johan.

– Jag känner mig trygg att ha honom som arvtagare när jag slutar, säger 55-åringen.

I lördags firade han sin födelsedag på Åby genom att ha stor show på V75 – då han tog en fyrling.

Stallet går mot ett nytt makalöst år.

Sonen Johan Untersteiner har flyttat hem till Halmstad och byggt upp en imponerande tränarrörelse på kort tid.

Det är lätt att gå upp på mornarna för Halmstadtränaren just nu.

För Trav365 berättar Peter Untersteiner om året som gått, framtiden, och onsdagens chanser på V86.

”Man får lite rutin”

Om vi börjar med din fyrling på V75 i lördags, på din födelsedag. Vad säger du om den?

– Det är en födelsedag som jag sent ska glömma, det mesta gick min väg. Hästarna levererade och sedan klaffade de i loppen, säger Peter Untersteiner till Trav365.

Du har efter din fyrling på Åby i lördags hyllats för att du kör väldigt bra och taktiskt på banan med dubbla open stretch?

– Jag kör ju fem till åtta lopp på Åby i veckan, så man får lite rutin så klart.

Skiljer det sig mycket att köra på en bana med dubbla open stretch?

– Vissa smågrejer är annorlunda, så är det ju helt klart.

”Det var osannolikt”

I fjol slog stall Peter Untersteiner all-time-high när det gäller inkörda prispengar, stallet körde in knappt 23 miljoner kronor. De siffrorna trodde många att Peter skulle få svårt att matcha i år. Med tre veckor kvar av 2015 har stallet kört in 21,2 miljoner kronor.

– Det var osannolikt i fjol att jag skulle slå siffrorna från året innan det, vilket var 15,5 miljoner kronor. Och det var osannolikt i år att jag skulle vara i närheten av fjolårets siffror. Jag är inne på mitt femte år i rad nu där det har gått väldigt bra, det gick inte dåligt innan, men de senaste fem åren så har verksamheten verkligen lyft.

Vad säger du om ditt år?

– Jag är verkligen nöjd med året, vi har en väldigt bra bredd i stallet. Det är inga enstaka hästar som sprungit in de här pengarna, det är väldigt många hästar som hjälpt till vilket ger många glada hästägare.

Är det just bredden på stallet som du tycker är din styrka?

– I år har det verkligen varit det, absolut.

”Har inte ärvt det av mig”

För 1,5 år sedan valde Peters son Johan att flytta hem till Halmstad, efter flera år hos Solvallaproffset Roger Walmann. Tanken då var att Johan skulle driva en liten rörelse, hjälpa pappa Peter, och köra en del lopp. Riktigt så har det inte blivit.

– Det har hänt väldigt mycket på 1,5 år, och det var inte så här vi trodde det skulle bli från början. Johan hade ju inga hästar klara alls när han flyttade hem. Nu fick han så mycket hästar direkt så han har inte hjälp mig en dag, skrattar Peter och fortsätter:

– Vi samarbetar givetvis, men han har mycket eget att stå i och har ett stort bygge på gång som ser väldigt pampigt och genomtänkt ut. Han har lite näsa för det där, och det kan jag säga att det har han inte ärvt av mig.

Blir man stolt?

– Givetvis. Jag är jätteglad att Johan kom hem, för det var på håret att han inte skulle komma hem. Bara känslan för mig att han finns i bakgrunden och bara känslan av att det finns en arvtagare i bakgrunden som är på plats när jag en vacker dag inte orkar längre som jag gör i dag, för det är ett tufft program vi har, säger Peter Untersteiner.

Läs nedan för Peters genomgång av stallets V86-hästar

Trav